Shutterstock / Alessia Pierdomenico

Shutterstock / Alessia Pierdomenico

Wij hadden geen necrologie voor Gorbatsjov klaarstaan dus hier is ons profiel van koningin Elizabeth

De Queen, zo stond ze in de hele wereld bekend. Elizabeth Alexandra Mary (Londen, 21 april 1926), beter bekend als Elizabeth II, is overleden. De Britse koningin, die in 1952 geïnaugureerd werd, was het langst regerende staatshoofd in de Britse geschiedenis. Ze zal voor altijd een plek in de harten van veel Engelsen houden als ‘menselijke’ koningin die zelf talloze stormen wist te doorstaan.

Elizabeth werd in 1926 te Londen geboren als eerste kind van prins Albert, de hertog van York, en diens vrouw, Elizabeth Bowes-Lyon. De telg uit de Windsor-dynastie was opvallend genoeg niet voorbestemd om koningin te worden: bij geboorte was ze derde in rij voor troonopvolging. Toen haar vader Albert in 1936 koning werd als gevolg van de abdicatie van Edward VIII, zijn broer, werd Elizabeth plots eerste in lijn voor troonopvolging.

Elizabeth, die in 1947 trouwde met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken, werd begin jaren ‘50 gekroond tot koningin van het Verenigd Koninkrijk en 32 Commonwealth realms. Elizabeth en Philip betrokken Buckingham Palace, hoewel het geen publiek geheim was dat de Queen liever in Windsor Castle verbleef.

In de lange periode dat Elizabeth met immer goed gemoed het staatshoofd van de Britse bevolking was – maar liefst zeventig jaar lang – maakte ze tal van hoogte- en dieptepunten mee. Betreffende de dieptepunten springen vooral de gebeurtenissen in de privésfeer in het oog, zoals de dood van prinses Diana Spencer. Door haar functie waren dergelijke dieptepunten echter nauwelijks nog privé te noemen. Hoogtepunten waren er echter ook, zoals haar gouden jubileum in 2002 en de vele feestelijke evenementen die Engeland tijdens haar tijd als staatshoofd organiseerde, zoals de Olympische Spelen in 2012.

Elizabeth Alexandra Mary overleed na een kort ziekbed, een paar maanden nadat in Engeland de zogenoemde ‘Jubilee’ werd gevierd, het platina jubileum van de koningin. De Queen werd 96 jaar.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Van jullie sister site The Daily Mash:

Historian Helen Archer said: “Previous Russian leaders include Brezhnev, Stalin and Ivan the Terrible, so Gorbachev was a real break from the norm.

“His policies of letting people criticise the government, letting Eastern Europe have leaders who weren’t dictators, and not threatening to nuke the world were refreshing, different, and saw him overthrown within three years.

“Following which the Soviet Union collapsed, the economy collapsed, the world looted the remains and first a hopeless pisshead then a KGB strongman took power and started doing all the bastard stuff again.

“Now we face a Russia invading Eastern Europe, backing dictators in vicious civil wars, threatening nuclear conflict and imprisoning any Russians who dare challenge it. So pretty much everything Gorbachev achieved is gone.

“It seems either Russia likes a bastard or bastards like Russia. Either way, farewell Gorbachev. It was nice while it lasted.”

Reageer
gravatar

Wat een antireclame voor de De Speld door dit bericht, waarin onnodig de Engelse majesteit voor dood wordt verklaard. Onder andere Wikipedia, Nieuwspaal en NOS.nl hadden vanmorgen wel de juiste necrologie!

Door wat Nederlandse woorden door Engelse te vervangen zou een plagiaat niet zijn opgevallen. Het zou daardoor als een typisch De Spelds bericht worden beschouwd.

Reageer