Shutterstock / Ivan Dudka

Shutterstock / Ivan Dudka

Lerarentekort: steeds meer kinderen opgeleid tot docent

Steeds meer kinderen op de basisschool worden dit jaar opgeleid tot docent, zo blijkt uit onderzoek van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs. Het lijkt de laatste oplossing om het lerarentekort het hoofd te bieden.

“We merken dat het steeds moeilijker is om geschikt personeel te vinden”, vertelt Jan-Dirk van Zee, directeur van basisschool Het Schip in IJmuiden. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een passende oplossing. Er lopen hier tal van kinderen rond die in potentie hele goede leerkrachten zouden kunnen zijn. We hebben geen tijd om nog twintig jaar te wachten tot ze voor de klas kunnen staan, daarom stomen we ze nu al klaar voor het grote werk. Zijn ze daar al klaar voor? Nee, doorgaans niet. Daarom is het ook zaak dat we al vroeg beginnen met opleiden.”

Lisa (10) heeft deze week voor het eerst als invaller voor de klas gestaan. Het was lastig, maar ook uitdagend, vertelt ze terwijl de rekentoets voor morgen alvast klaar legt. “Ik merkte dat ik toch moeite had om de kinderen stil te houden. Maar goed, het is beter dan dat we helemaal geen les krijgen. Maandag was er geen docent geregeld en stond de hele dag Frozen aan op het smartboard. Dat is even leuk, maar toen de film voor de vierde keer begon was ik er wel klaar mee.”

Angela, moeder van Lisa (10), vindt het een goed initiatief van de basisschool. “Ik merk gewoon dat ze er zelfstandiger van wordt.’’ Wel vindt ze het jammer dat Lisa haar werk steeds vaker mee naar huis neemt. “Een onverwachte taaltoets voor het avondeten, daar zit ik niet op te wachten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een tienjarig kind die nog niet de arbeidsrechtelijke leeftijd heeft en geen pedagogische scholing heeft genoten, voor de klas te zetten is een verfoeilijk idee van Michel Doodeman en Naydiënne Bonifacio, al heeft Liesje wel zeven jaar praktijkervaring.

Reageer