Studio De Speld

Onderzoek: 3D-printers bij Loetje leven in verschrikkelijke omstandigheden

Onthullend onderzoek van de Volkskrant wijst uit dat de 3D-printers van Loetje, die de vegetarische Bali Biefstuk 0.0 printen, in erbarmelijke omstandigheden leven. De printertjes worden gehouden in kleine stallen en starten al op vroege leeftijd met printen, zo schrijft de krant.

“Dit is printeronterend”, zegt onderzoeksjournalist Björn Verheijen. “Zo’n printer moet langzaam kunnen groeien in een beschermde omgeving. Eerst beginnen met kleine stapjes, de natuur z’n werk laten doen en dan uiteindelijk uitgroeien tot een Diabase H5 Hybrid 3D Printer H5-400A, bijvoorbeeld. We zien dat dit bij de 3D-printers van restaurantketen Loetje niet gebeurt. Ze worden al veel te vroeg aan het werk gezet. We hebben zelf gezien dat er plofprinters worden gefokt.”

“Als jij je Bali Biefstuk 0.0 gedoopt in jus op je bordje hebt liggen, moet je eens denken aan alle printers die op een verschrikkelijke manier behandeld zijn”, zegt Loes van der Rijp van printerrechtenorganisatie Ink Rights. “Kijken of je dan nog zo’n honger hebt.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *