NOS

NOS

Kabinetsadvies om gasverbruik te beperken: geen handen wassen, ramen gesloten houden, niet thuisblijven

Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft deze week in een speciaal ingelaste persconferentie een drietal adviezen gepresenteerd om gasverbruik te beperken. De drie basisadviezen zijn: geen handen wassen, ramen en deuren gesloten houden en vooral niet thuisblijven.

“De gaskraan opnieuw opendraaien in Groningen is echt de aller-, aller-, allerlaatste optie, dus we moeten allereerst inzetten op vermindering van ons eigen gasverbruik. Daarom hebben we met het kabinet drie basisadviezen opgesteld”, legt Jetten tijdens de persconferentie uit, wijzend naar de symbolen voor hem.

“Ten eerste: was je handen niet met warm water of heel kort als het echt niet anders kan. Ten tweede: houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en ten derde: blijf zo min mogelijk thuis. En dan bedoel ik ook echt zo min mogelijk. Ga desnoods eindelijk eens een bakkie doen met die oude vriend die je al vier keer hebt afgezegd of ga simpelweg een paar uur rondhangen op een pleintje.”

De adviezen hebben als doel om het gasverbruik van de Nederlandse burger tot een minimum terug te dringen, zodat we de komende winter niet in de kou komen te zitten. Jetten: “Als we ons met zijn allen aan de drie basisregels blijven houden, hoeven we uiteindelijk ook minder kolen te stoken. Dat is ook meteen beter voor het klimaat.”

Een extra regel, die niet bij de drie basisadviezen hoort, is het advies om niet op je lichaam te hoesten of niezen. Hierdoor moet je namelijk vaker je kleding in de wasmachine stoppen, wat ook weer energie kost.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zeg inzetten op een warmer klimaat. Het merendeel van het gas wordt door die sukkels (burgers, red.) in de winter verbrand om hun woning warm te stoken. Ook zullen de vele kansparels uit warme landen zich dan nog beter thuisvoelen. Die krijgen nog ‘n gratis airco in hun nieuwe woning!

Reageer