Shutterstock//Ekaterina Bondaretc

Shutterstock//Ekaterina Bondaretc

Vertrouwen in nepnieuws gestegen

Het vertrouwen in nepnieuws is in Nederland weer gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Waar voorheen nog maar 41% van de Nederlanders het volste vertrouwen zei te hebben in onbetrouwbare nieuwsbronnen, is dat nu 44%.

Met name in de leeftijdscategorie 18-24 ziet het CBS een flinke toename in het vertrouwen. Bijna driekwart van de jongeren geeft aan nepnieuws klakkeloos voor waar aan te nemen. Ook lijkt de jeugd zich meer te interesseren in nepnieuws. Ruim tachtig procent van de 18- tot 24-jarigen zegt meerdere keren per week een nepnieuwsbron te openen.

Niet alle nepnieuwsmedia scoren overigens even goed. Waar Café Weltschmerz, Ongehoord Nieuws en het Twitteraccount van Joost Niemöller gewaardeerd worden met respectievelijk een 8,9, 8,4 en een 8,3, krijgt de Telegraaf slechts een 5,2. Over het CBS werd door 98% van de respondenten gezegd dat ‘het kan opkankeren’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Over de waarderingen voor De Speld zwijgen Danique en Jaap. Trek daarom uw eigen conclusie, die u overigens kunt delen met Vera van Zelm in haar babbelbox.

Één cijfer is in ieder geval volgens mijn kristallen bal positief. Bij de voetballiefhebbers in de leeftijd van 0 tot 35 jaar krijgt De Speld een welverdiende dikke elf plus.

Jomanda
Uw bekwame zienster van o.a. voetbalhelden

Nog even dit: ik lever ook bronwater uit mijn eigen kraan.

Reageer