Pro Shots / Toin Damen

Pro Shots / Toin Damen

Voor boer Gerrit is varkens naar de slacht brengen zijn lust en zijn leven

‘Het Nederlandse landschap kan niet zonder een megastal in de wei’

Woest is hij over de stikstofplannen van het kabinet. Voor de Brabantse varkensboer Gerrit zou inkrimping van de veestapel betekenen dat hij afscheid moet nemen van zijn geliefde familiebedrijf. “Wij brengen al generaties lang met hart en ziel varkens naar de slacht.”

Met tranen in zijn ogen laat Gerrit de duizenden varkens in zijn megastal zien. “Dit hier is mijn lust en mijn leven. En dat wil ze van me afpakken.” Ze: dat is minister Christianne van der Wal van Natuur & Stikstof. Om natuurherstel en woningbouw mogelijk te maken, wil zij bedrijven zoals die van Gerrit gaan sluiten.

“Maar het Nederlandse landschap kan helemaal niet zonder megastallen in de wei”, verzucht Gerrit. “Het hoort er gewoon bij, grote betonnen hallen met nauwelijks ramen waar dieren op elkaar gepropt leven en ziektes zich ophopen. Af en toe brandt er eentje volledig uit, dat is onderdeel van de traditie.”

Gerrit loopt rood aan als hij vertelt hoe zijn leefwijze steeds meer in het geding komt. “Intelligente en sociale dieren bij elkaar stouwen tot ze klaar zijn om doodgemaakt te worden, de romantiek van het boerenleven, daar snappen de hoge piefen in Den Haag kennelijk niks van.”

“Er gaat op deze manier een hele traditie verloren waarin wij dieren op zo min mogelijk leefoppervlakte zo jong mogelijk slachten. De noeste efficiëntie die wij de afgelopen decennia hebben opgebouwd wordt zo tenietgedaan. Het pure vakmanschap van gerichte stroomstoten geven, wat moet daar nou voor in de plaats komen?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mensen als bijvoorbeeld Yvon Jaspers (van het programma Boer Zoekt Hoer), Rudolf Julius (van dit artikel) en de samenstellers van het gezaghebbende woordenboek (van Van Dale) weten het kennelijk nog niet:
Zoals de woorden vrouw, man, zwarte piet, neger, blanke en nog veel meer, mag het woord boer niet meer worden gebruikt.. Het is tegenwoordig agrarische ondernemer.

Reageer