WikiMedia Commons/Patrickroque01

Analyse: Filipijnen nemen dictatuur op de koop toe om president te krijgen die Bongbong heet

Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos wordt de nieuwe president van de Filipijnen. De zoon van de vroegere dictator Marcos krijgt verreweg de meeste stemmen. Het lijkt erop dat de Filipijnen een nieuwe dictatuur op de koop toe nemen om maar een president te krijgen die Bongbong heet.

“Wij kunnen ons er misschien weinig bij voorstellen dat je vrijwillig kiest voor een meedogenloos en autoritair regime”, zegt deskundige Bert Bokhoven. “Marcos senior werd na een volksopstand verdreven en het ligt voor de hand dat zijn zoon onderzoeken naar mensenrechtenschendingen en corruptie in die tijd gaat dwarsbomen. Maar de keerzijde is dat wij ook nooit een kandidaat hebben gehad die Bongbong heet. We weten simpelweg niet wat we in zo’n situatie zouden doen.”

De nieuwe president gaat waarschijnlijk het keiharde en repressieve beleid van zijn voorganger Rodrigo Duterte voortzetten. Diens dochter Sara wordt zelfs zijn vicepresident. Bokhoven: “De Filipijnen gaan een zware tijd tegemoet, maar wel met een president die Bongbong heet. Zeker voor de jongere generaties is dat belangrijk. Zij krijgen via sociale media natuurlijk nadrukkelijk mee wat de gevolgen zijn van regimes onder leiding van dictators met een minder leuke naam en kiezen dus eieren voor hun geld.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

funk off with your insult spel. th eindoming president of my country is way better than RUTTE whom you voted for so many years. Lie after lie and with dementia. disgusting!!!! atleast he is not WEF or WAPPIE unlike everyone of you here.

Reageer