People Image Studio / Shutterstock

People Image Studio / Shutterstock

Zucht: wetenschappers zeuren over volgende pandemie terwijl we er nét een hebben gehad

Irritante, zuigende wetenschappers willen het per se hebben over de ‘gevaren’ van een volgende pandemie, terwijl we er nét een hebben gehad.

“We moeten investeren in een detectiesysteem zodat we wereldwijd sneller potentieel gevaarlijke en pandemische virussen kunnen detecteren”, miepen de wetenschappers alsof we verdomme niet de afgelopen twee jaar al dat gezeur over een pandemie hebben aangehoord.

Is genoeg dan niet een keer genoeg? Niet voor deze wetenschappers, die het zo nodig willen hebben over het nipahvirus, dat 90 procent van de mensen die het krijgt lijkt te doden. Krijgen we dan nooit een beetje rust? “We hebben echt te weinig geleerd en veranderd na de ramp met corona”, waarschuwen wetenschappers, maar we hebben er juist heel veel van geleerd: een pandemie is vervelend en we willen er niet meer aan denken.

Ook beweren wetenschappers dat we al vaccins moeten ontwikkelen voor een mogelijke volgende pandemie, die waarschijnlijk weer door een longziekte zal ontstaan, maar mogelijk ook door een griepmutatie, een filovirus of een arbovirus. Maar ja, een nieuw vaccin? We hebben net een vaccin genomen, inclusief boosters! Weten wetenschappers wel hoelang we moesten fietsen naar die plek waar het vaccin gratis werd uitgedeeld? Weten ze wel hoeveel gezeik we hebben moeten aanhoren van antivax-etters op sociale media? En dan zeggen ze dat we nog eens door die molen moeten?

Doen die wetenschappers het om ons te sarren? Waarschijnlijk wel. Doodvermoeiend. Straks beweren ze ook nog dat we de komende winter misschien weer in lockdown moeten. Straks beweren ze dat we nog niet eens uit de huidige pandemie zijn! Of ze wijzen op het feit dat er nog altijd honderdduizenden mensen per jaar aan hiv sterven. Houdt dit dan nooit op?


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Belangrijke mededeling van de NS

Wilt u morgen rekening houden met de grote drukte op CS Utrecht vanwege Moederdag.
Helaas moeten wij eenderde van de treinen dit station voorbij laten rijden.
Wij raden u aan op andere stations in en uit te stappen.

Reageer