Wie wel eens bij een wijnproeverij is geweest, kent het fenomeen: tussendoor uitspugen. Bij een bockbierproeverij is dat niet gebruikelijk. Wel hoor je aan het einde alle drank in één keer naar buiten te werken.
Bij bockbierfestivals die in de openlucht plaatsvinden hoort het uitspugen achter een boom te gebeuren. Als de proeverij binnen plaatsvindt, volstaat de wc. Laat de drank een paar tellen in je mond rondgaan voor je het uitspuugt, zodat de smaak goed blijft hangen.
De beginnende bockbierdrinker herken je aan een enigszins onwennige houding bij het uitspugen: sterk voorovergebogen met de linkerhand in de haren. Wil je daarentegen overkomen als een echte kenner, steun dan met twee handen tegen de boom en spuug tegelijk door je mond en door je neus.
Ik wil als kenner van bokbieren opmerken, dat bokbier traditioneel niet in een pilsglas, zoals op de foto, behoort te worden gedronken, maar in een speciaal bokbierglas dat elke zichzelf respecterende bokbierbrouwer elk jaar uitbrengt.
Als pilskenner wijs ik op de klassieke ceremonie die na het drinken van veel pils, dient te worden uitgevoerd. Terwijl gebogen staande voor een boom, brugleuning of desnoods een toiletpot wordt geplast, worden twee vinger diep in het keelgat gestoken. Verder weet u het wel.
Ik richt een tribunaal op voor bierdrinkers en anderen die het niet met mij eens zijn.
Bas is kennelijk geen bierkenner. Echte, dus traditionele bockbieren (zonder c mag ook) worden gebouwen voor het drinkgenot in de herfst. Volgens mij is het een half jaar te laat voor bockbierproeverijen.