Shutterstock/SB Arts Media

Shutterstock/SB Arts Media

Verminder je schermtijd: lees dit artikel niet

Leestijd: 3 minuten

Nu duidelijk is dat kinderen teveel tijd achter hun schermpjes doorbrengen en ouders daar niet genoeg om geven, moet er iets veranderen. Een eerste aanzet tot een oplossing is natuurlijk altijd gewoon door bij het begin te beginnen. Lees daarom dit artikel niet, zeggen experts.

“Mensen zijn geneigd naar de grote oplossingen te zoeken of de schuld bij ‘Big Tech’ te leggen, maar het ligt soms gewoon voor de hand dat niet te doen, en te beginnen door de tekst die je onder ogen hebt eens niet te lezen”, zegt mediadeskundige Biet Schorm.

“Wat vooral het gevaar is, is dat je doorklikt op willekeurige linkjes naar Wikipedia-artikelen of teksten als deze, en dan uit pure nieuwsgierigheid en ellende maar doorleest tot het einde van de tekst. Daar zit die schermtijd juist, en dat moet je juist zien te vermijden. Dus lees deze tekst bijvoorbeeld, ja, niet.”

Waar je volgens Biet Schorm helemaal voor moet uitkijken, is dat je het stuk opnieuw gaat lezen, omdat je het idee hebt dat je de clou hebt gemist. “Dan ben je twee keer zoveel tijd kwijt, en dat is ook weer schermtijd.”

O, en er is een laatste gegeven dat Schorm kwijt moet: “Het is niet alleen belangrijk dat jij zelf dit artikel niet leest, maar het ook niet aan je kinderen laat lezen. Je kinderen, die ik bij naam ken, waarvan ik weet waar ze op school zitten, die moeten dit niet lezen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De waarschuwing “lees dit artikel niet'” is zeer terecht. Ik adviseer de redactie om dat voortaan boven elk artikel te zetten.

Ik geef u bovendien ter overweging om boven artikelen die niet speciaal voor vage kennissen zijn, dat ook in de titel te vermelden.

Reageer