Bron NOS

175 miljoen voor een schilderij van Rembrandt: de definitieve doorbraak van deze veelbelovende kunstenaar?

De Nederlandse staat heeft maar liefst 175 miljoen euro betaald voor een schilderij van Rembrandt. Daarmee lijkt veelbelovende kunstschilder uit Leiden definitief zijn grote doorbraak te beleven.

“Rembrandt kun je rekenen tot de barok”, zegt kunstkenner Fiona te Haag. “Dat zegt het grote publiek nu nog niets, maar in de tweede helft van de zeventiende eeuw zou dat wel eens heel groot kunnen worden.”

Rembrandt schildert veel over onderwerpen uit zijn leefwereld: nachtwachten, vaandeldragers, staalmeesters. “Daarmee breekt hij met de bestaande adellijke kaders”, legt Te Haag uit. “Alsof hij wil zeggen: wij zijn burgers, wij zijn voor niemand bang. Doordat hij nu in het Rijksmuseum hangt, krijgen we een uniek inkijkje in de urban cultuur uit de Gouden Eeuw.”

Toch lijkt 175 miljoen euro wel veel geld voor een beginnende kunstenaar. Met drie kritiek is Te Haag het niet mee eens. “Je moet niet vergeten wat voor invloed Rembrandt heeft op andere jonge makers. Voor producenten van muismatten, koekblikken en legpuzzels is die man een icoon.”

Hoe beleef je een jaar? Met de allerbeste artikelen van De Speld in één boek. Lees het satirische jaaroverzicht ‘De Speld 2021: Opnieuw een Jaar’ en beleef het jaar seconde per seconde, moment per moment. Oneindig. Opnieuw. Een jaar. Koop nu via onze webshop of bij uw betrouwbare boekhandel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De familie Rothschildt laat weten het Nederlandse volk bijzonder erkentelijk te zijn voor wederom een vorstelijke donatie. Hier kunnen ze wel weer een tijdje mee vooruit!

Reageer
gravatar

De familie Rothschild liet weten akkoord te zijn.
In Amsterdam schonk ik toen ik even langsliep een echte Maitreya aan een medewerker van het Van Gogh museum.
Normaal worden er enkel schilderijen gestolen.

Reageer