De Nederlandse staat heeft maar liefst 175 miljoen euro betaald voor een schilderij van Rembrandt. Daarmee lijkt veelbelovende kunstschilder uit Leiden definitief zijn grote doorbraak te beleven.
“Rembrandt kun je rekenen tot de barok”, zegt kunstkenner Fiona te Haag. “Dat zegt het grote publiek nu nog niets, maar in de tweede helft van de zeventiende eeuw zou dat wel eens heel groot kunnen worden.”
Rembrandt schildert veel over onderwerpen uit zijn leefwereld: nachtwachten, vaandeldragers, staalmeesters. “Daarmee breekt hij met de bestaande adellijke kaders”, legt Te Haag uit. “Alsof hij wil zeggen: wij zijn burgers, wij zijn voor niemand bang. Doordat hij nu in het Rijksmuseum hangt, krijgen we een uniek inkijkje in de urban cultuur uit de Gouden Eeuw.”
Toch lijkt 175 miljoen euro wel veel geld voor een beginnende kunstenaar. Met drie kritiek is Te Haag het niet mee eens. “Je moet niet vergeten wat voor invloed Rembrandt heeft op andere jonge makers. Voor producenten van muismatten, koekblikken en legpuzzels is die man een icoon.”
Hoe beleef je een jaar? Met de allerbeste artikelen van De Speld in één boek. Lees het satirische jaaroverzicht ‘De Speld 2021: Opnieuw een Jaar’ en beleef het jaar seconde per seconde, moment per moment. Oneindig. Opnieuw. Een jaar. Koop nu via onze webshop of bij uw betrouwbare boekhandel.
Jullie mogen ook weleens respect hebben voor mijn ooms en tantes. Zij werken hard voor hun geld en doen er alles aan om lief te worden gevonden. Dit was een goede actie van ze.
ouwe zooi
De familie Rothschildt laat weten het Nederlandse volk bijzonder erkentelijk te zijn voor wederom een vorstelijke donatie. Hier kunnen ze wel weer een tijdje mee vooruit!
Als er op http://www.videre.fail was gekeken door deze artsen hadden ze wel beter geweten. Top artikel! Groetjes, @vanvidere
#SPAM
Snap ik, het is makkelijk geld uitgeven als het niet van jezelf is.
Ziet hoe trots Wij als Tipgever staan voor een schilderijtje. Wij zagen het aan een muur van de Rothschilds verpieteren.
Uiteraard kregen Wij van Onze regering tipgeld. Hoeveel dat was, is het Geheim van Ons Paleis. Reken maar op 15 procent.
Nog een verhaal over een andere onbekende Amsterdamse schilder, Peter Teekamp, die een autenthieke tekening van meer dan honderd jaar van Paul Gauguin (hemzelf) ontdekte. Rijk werden ze er nog niet van.
Teekamp schreef een boek over de verborgen gezichten in de schilderijen van Gauguin.
Artist Paints Final Evidence in Amazing Case of Synchronicity.
https://www.prweb.com/releases/2005/08/prweb269116.htm
Redactie,
Ik en mijn 83 hoofdambtenaren zijn zeer opgetogen over de moeite die u heeft genomen om de propagandafoto van onze alom beminde Vorst op te nemen.
Minder opgetogen zijn wij, dat u de sprankelende inaugurale toespraak voor de Hoge Raad die wij voor onze kranige Prinseslijke Hoogheid Amalia hebben geschreven, niet volledig heeft weergegeven in uw internetorgaan..
De familie Rothschild liet weten akkoord te zijn.
In Amsterdam schonk ik toen ik even langsliep een echte Maitreya aan een medewerker van het Van Gogh museum.
Normaal worden er enkel schilderijen gestolen.