Shutterstock: rblfmr

Shutterstock: rblfmr

Black Friday: winkels worstelen met vraag of je mensen mag dwingen om iets te kopen

Het is een vraag waar veel winkels vandaag mee worstelen: mag je mensen dwingen om iets te kopen? De vraag zorgt voor zichtbaar ongemak op de werkvloer.

Guido van Dam, filiaalmanager bij de MediaMarkt in Utrecht, vindt dat het kan. “Wij als MediaMarkt zijn honderd procent voor zo’n koopplicht. Tuurlijk is er zoiets als lichamelijke integriteit, maar er bestaat ook zoiets als persoonlijk geluk. Door mensen te dwingen producten bij je te kopen, maak je ze gewoon erg blij. Wij vinden dat die waarde prevaleert boven alle andere.”

Van Dam wijst ook naar andere landen. “In Oostenrijk is zo’n koopplicht er de facto al. En daar vindt niemand het echt een probleem.”

Lisanne Gaastra van de Kruidvat in Apeldoorn is huiveriger. “Ik vind het nogal wat, om in een vrije samenleving mensen te verplichten om spullen van je te kopen. Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten welke spullen dat dan zouden moeten zijn. Plus: je weet ook nooit precies wat je koopt.”

Hoe beleef je een jaar? Met de allerbeste artikelen van De Speld in één boek. Lees het satirische jaaroverzicht ‘De Speld 2021: Opnieuw een Jaar’ en beleef het jaar seconde per seconde, moment per moment. Oneindig. Opnieuw. Een jaar. Koop nu via onze webshop of bij uw betrouwbare boekhandel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

★★★★★

Goede parodie op de coronamaatregelen in duidelijk taalgebruik. Meer woorden behoef ik er niet aan te besteden.

Thom krijgt dit keer het maximale aantal welverdiende sterren.

Mijn zus Betsie heeft een aardig idee. Misschien iets voor Thom om uit te werken.

Reageer