NOS

NOS

Vrouw met middeleeuwse adellijke titel wil graag even praten over privilege

Gravin Eloise Sophie Beatrix Laurence van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg wil het graag even hebben over privilege. “Dat de maatschappij mensen op grond van eigenschappen waar ze niets aan kunnen doen voortrekt of achterstelt, daar kan ik me echt kwaad om maken.”

Volgens Eloise, die haar titel dankt aan haar verre voorouder Willem de Zwijger die in 1544 het prinsdom Orange erfde, is het hoog tijd dat we ons bewust zijn van het ongelijke systeem waarvan we bijna allemaal profiteren. “Ook als je er persoonlijk geen seksistische of racistische opvattingen op nahoudt, profiteer je nog steeds van het systemische seksisme en racisme dat al eeuwenlang in de westerse samenleving ingebakken zit”, legt het achterkleinkind van koningin Juliana en prins Bernhard uit.

Volgens de vrouw in de vijfde positie in de lijn van de Nederlandse troonopvolging, een positie die zij heeft gekregen zonder daar ooit iets voor te hoeven doen, is het belangrijk in te zien dat privilege en achterstelling intersectioneel zijn. “Vrouw zijn of een person of color zijn of queer zijn, zijn geen identiteiten die met elkaar strijden: juist in het samenvallen van verschillende identiteiten openbaren machtsverschillen zich het sterkst.”

Eloise heeft naar eigen zeggen haar activisme met de paplepel ingegoten gekregen. “Toen ik klein was gaf mijn vader Zijne Koninklijke Hoogheid prins Constantijn der Nederlanden me al mee: iedereen is gelijk. Je moet nooit denken dat je minder waard bent alleen maar omdat je een gravin bent en geen hertogin.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een kleingeestig artikel. Er zijn zoveel mensen met domme meningen, dat je mensen met goede meningen maar beter kunt koesteren, i.p.v met de muggenzift op zoek te gaan naar alles met de schijn van hypocrisie.

Reageer
gravatar

Mag ze pas stoppen met niet-racistisch zijn als ze ‘afstapt’ van haar titel? Is iedereen in het koningshuis racistisch of hypocriet omdat ze… in het koningshuis geboren zijn? lekker artikel dit

Kom lekker zelf met een oplossing ipv ‘rijke mensen kunnen niet voor gelijkheid zijn’ bullshit, wat was je plan? hoe kan ze het goed doen volgens jou als dit een echte situatie is

Reageer
gravatar

Heeee zullen we eens een beetje woke doen hier? Kom op zeg! Vrouw met adellijke titel lives matter!!!! Jullie willen geen boze LTUPOVQTR-beweging op jullie dak hebben!

Reageer
gravatar

Hou mij niet voor de gek meneer de koning. Jullie zitten momenteel in het koninklijk paleis in Oslo bij een door de Noorse staat betaald duur staatsdiner jullie koninklijke buiken vol te vreten.

Vergeet niet na het staatsdiner de restjes kaviaar uit jouw snor en baard te vegen met een damasten servet..

Een historicus die met een hoog-bejaarde man “zinnig” over waterstof gaat lullen. Laat me niet lachen.Het zal wel gaan over hoe jullie het Nederlandse respectievelijk het Noorse kunnen verlakken.

Ik heb gezegd.

Ik wacht de smerissen op die mij wegens majesteitsschennis in de hel komen arresteren. Wegens blasfemie heeft een god mij daarheen verbannen.

gravatar

★★★★★

Jos en Bas, jullie zijn wat langdradig , maar ijzersterk.
Vijf sterren. Meer kan ik er niet van maken.

p.s. Ik houd deze recensie kort.

Ik moet namelijk over vijf minuten kijken naar het uitgebreide verslag door de NOS van de ontvangst van onze koningin en koning door het koningspaar van het koninkrijk Noorwegen.
Als waterstofkundigen gaan ze voor beide koninkrijken klimaatwetten bedenken.

Reageer
gravatar

Lieve zus, zo ken ik jou echt niet!

Waarom ga jij naar een middeleeuws indoctrinatie programma van de NOS onder leiding van de RijksVoorliegDienst RVD) kijken? Je gelooft de onzin over het zakelijk en bestuurlijk belang toch niet, hoop ik.