Shutterstock

Shutterstock

Dankzij zelftest baarmoederhalskanker kan Emy nu ook thuis het testen jarenlang uitstellen

Op haar dertigste verjaardag kreeg Emy een uitnodiging in de bus voor het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Sindsdien is de inmiddels 34-jarige van plan hier snel aan mee te gaan doen. Via een zelftest, een van de opties die genoemd werd in de brief. Ze heeft zelfs al een test aangevraagd, in 2017. En in 2019. Dankzij deze zelftesten kan Emy nu ook thuis het testen jarenlang uitstellen.

“Het is een heel belangrijk onderzoek dus superfijn dat je dat met zo’n zelftest gewoon in je eigen vertrouwde omgeving kunt doen, wanneer je er tijd voor hebt”, zegt Emy. Helaas heeft ze die tijd de afgelopen vier jaar nog niet gevonden. “Ik was de test eerst kwijt. Ik had wel een nieuwe aangevraagd, maar toen moest ik werken. Ja en daarna nog koken en zo.”

Tijdens de lockdown was Emy van plan om de test eindelijk te gaan doen. “Maar ja hij was toch alweer twee jaar oud. Straks klopt de uitslag dan niet helemaal. En het gaat natuurlijk wel om je gezondheid.” Emy is nog altijd heel positief over de mogelijkheid om thuis te testen. “In een paar minuten duidelijkheid krijgen over het risico op zo’n erge ziekte, dat is geweldig. Ik ga de test ook zeker doen, misschien tijdens de volgende pandemie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *