btwcapture / Shutterstock.com

Wilders droomt van land waar homorechten niet nodig zijn om moslims aan te vallen

Geert Wilders kijkt met veel bewondering naar Hongarije. Het inspireert hem na te denken over een Nederland waar je niet voor homorechten hoeft te staan als je haat wil verspreiden over moslims.

‘‘In Nederland moet ik vaak opkomen voor homorechten om mij tegen moslims af te zetten’’, zegt Wilders. ‘‘Ik heb het daar al langer moeilijk mee gehad. Waarom zou ik de haat voor moslims niet gewoon op zichzelf kunnen laten staan? Waarom zou ik steeds de homo’s, waarvan een deel ook nog eens zo links als de pest is, moeten verdedigen, alleen maar om de moslims te pakken?’’

Het zijn niet alleen politieke redenen die Wilders bedenkingen geven. ‘‘Voor mij is het ook persoonlijk: dit maakt het voor mij heel moeilijk om bevriend te blijven met Viktor Orbán. Zo zou het toch niet moeten zijn. Ik wil gewoon dat Orbán en ik samen in het openbaar haatvolle leuzen kunnen scanderen. Iedereen zou toch op zijn eigen manier haat moeten kunnen zaaien?’’

Volgens de PVV-leider moet en kan het anders. ‘‘Orbán heeft mij het licht laten zien. In Hongarije hoef je homorechten niet als stok te gebruiken, de stok mag daar gewoon de stok zijn. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Hongarije laat zien dat zoiets mogelijk is, zo’n land zouden we kunnen zijn.’’

Wilders hoopt dat Nederland eens wat kritischer naar zichzelf zal kijken. ‘‘We vinden onszelf zo’n progressief land, maar tegelijkertijd moet ik nog steeds opkomen voor homo’s om haat te verspreiden over moslims. Dat zet je wel aan het denken. Hoe vrij ben je dan eigenlijk?’’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *