YT / D66

Hamer legt Kaag nog eens uit dat ‘Wij hebben gewonnen!!’ geen antwoord op haar vragen is

Mariëtte Hamer zucht nauwelijks hoorbaar en draait zich in de richting van Sigrid Kaag. De D66-leider kijkt energiek terug. Haar lippen komen al iets van elkaar als de informateur aan haar vraag begint. “Sigrid, stel dat…” – “Wij hebben gewonnen!!” roept Kaag.

De andere vijf partijleiders kijken allemaal naar Hamer. Die knikt. “Dat weet ik, Sigrid. Dat heb je ons ook al verteld in de afgelopen uren en maanden. Ik wil je nu graag een vraag stellen. Mag dat?” Kaag denkt na en maakt dan een ruimhartig handgebaar.

“Goed, dank je wel”, zegt Hamer. “Mijn vraag is: stel dat Jesse en Lilianne elkaar zouden loslaten…” De informateur kijkt streng naar de leiders van GroenLinks en de PvdA. Ze begrijpen de boodschap: nu even niet interrumperen. Voorzichtig wendt Hamer zich weer tot Kaag, die ongeduldig op haar stoel zit te wippen. “Zou in dat geval één van de tw…” – “Wij hebben gewonnen!!” roept Kaag. Ze probeert op de tafel te klimmen, maar Gert-Jan Segers legt een hand op haar schouder.

“Gefeliciteerd met de overwinning, Sigrid”, zegt Hamer. Kaag kijkt de anderen aan tafel aan. “Gefeliciteerd”, mompelen ze. Hamer vervolgt: “Mark heeft ook gewonnen en die heeft tien zetels meer dan jij, maar het is een héél mooie uitslag. Het is alleen geen antwoord op geen enkele vraag die ik je heb gesteld.”

“O ja”, zegt Kaag. “Wat wilde je vragen?” Ze probeert geconcentreerd te luisteren naar de informateur. Na een paar woorden licht er triomf op in haar ogen. Ze weet wat ze zal antwoorden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *