Aantal coronabesmettingen stijgt: Wordt Nederland het nieuwe Nederland?

Aantal coronabesmettingen stijgt: Wordt Nederland het nieuwe Nederland?

We herinneren ons allemaal nog wel de beelden vanuit Nederland dit voorjaar: volle ziekenhuizen, overbelaste ic’s. Lang dachten we dat ons zoiets hier niet zou kunnen gebeuren. Maar nu het aantal besmettingen snel stijgt, daalt het vertrouwen in een goede afloop. Zou Nederland dan toch het nieuwe Nederland kunnen worden?

“In Uden zou zomaar het tweede Uden kunnen ontstaan”, verzucht arts-microbioloog Jan Kluytmans. “Alle seinen staan op rood. We kunnen denken dat zo’n nachtmerriescenario in ons eigen knusse Brabant ondenkbaar is, maar we hebben te maken met exponentiële groei. De wiskunde werkt overal ter wereld hetzelfde, ook in Nederland.”

Volgens Kluytmans hebben Nederlanders te lang gedacht dat van die Nederlandse toestanden hier niet mogelijk zouden zijn. “Nederlanders hebben constant de neiging om zichzelf te overschatten. Ze zien een overvol ziekenhuis in Amsterdam en denken dan: zoiets zou hier in de Randstad nooit kunnen gebeuren. Ze vergeten dan voor het gemak dat de Randstad heel dichtbij is, en dat de mensen daar echt niet heel anders zijn dan in Amsterdam.”

De overmoed zit volgens Kluytmans in de haarvaten van de samenleving. “Het is niet alleen de bevolking die eronder lijdt. Ook het RIVM maakt zich eraan schuldig. Is er in Nederland scepsis over AstraZeneca? Oh, in Nederland zullen mensen daar wel te nuchter voor zijn. Dat optimisme over de eigen volksaard pakt keer op keer verkeerd uit. Jaap van Dissel, de Nederlandse Jaap van Dissel, hield daar voortdurend maatregelen tegen. Daar is het ontzettend misgegaan. We moeten niet denken dat zoiets hier niet ook kan gebeuren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een lang verhaal over een blunder. Dat begint al bij de titel: “Wordt Nederland het nieuwe Nederland?”
Uiteraard moet dat het oude Nederland zijn, het land uit de tijd van permanente epidemieën van o.a. Pest, Pokken, Poliomyelitis, Mazelen, Bof, Difterie, Hepatitis, Kinkhoest, Rode Hond, Tetanus, Hib en nu SARS-CoV-2.

Reageer
gravatar

Meneer Van Hiernaast, u bent de belangrijkste ziekte vergeten; influenza. Overigens hoeven wij niet bang te zijn dat wij het Oude Nederland niet zouden terugkrijgen. Dat komt omdat steeds meer mensen zichzelf en hun kinderen niet willen inenten, ook buiten de bijbelgordel.

gravatar

Polio!
Dat is ook van die goeie oude tijd. En nog steeds.
Dat dragen wij met deemoed als Des Heeres Willes.

En mazelen trouwens ook.

We zien het ook wel op scholen in onze omgeving.
Heeft opeens een hele klas het.

Wisten jullie dat injektienaalden des DUIVELS zijn?!

gravatar

Mevrouw Truttie, het belangrijkste voordeel bent u vergeten. Homeopathie heeft even weinig bijwerkingen als honderdduizenden malen verdund gedestilleerd water. Dat is wetenschappelijk bewezen.

gravatar

Economisch gezien en voor de werkgelegenheid is homeopathie ook heel gunstig. Producenten zijn niet meer geld kwijt dan aan goedkope Oost-Europeanen voor het vele schudden en aan kleine flesjes en doosjes. Voor geen enkel kwakproduct is het financiële rendement zo hoog en het risico van veroordelingen en vorderingen i.v.m. medische geknoei is nul komma nul.