Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Schandalig Kritiekloze Lijsttrekkersinterviews deel 3: Mark Rutte

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart krijgen de lijstrekkers te maken met veel kritiekloze interviews. Dat kan een stuk beter, meent de redactie van De Speld. Daarom presenteren wij de reeks Schandalig Kritiekloze Lijsttrekkersinterviews. Vandaag deel 3: VVD-leider Mark Rutte.

Meneer Rutte, geweldig dat u als grote leider van Nederland tijd voor ons heeft vrijgemaakt. Gaat het weer een beetje na die toeslagenaffaire?
Hoe bedoelt u?

Nou ja, we kunnen ons voorstellen dat dat een heel moeilijke tijd is geweest. Het aftreden van uw kabinet natuurlijk. En er was zoveel boosheid, zoveel wantrouwen dat u moet hebben gevoeld.
Dat is nooit leuk, maar dat hoort ook bij mijn baan. Voor die ouders is het natuurlijk véél erger.

Dat tekent u, dat u zelfs in zo’n situatie nog oog voor anderen heeft. In deze campagne wordt u voortdurend oneerlijk aangevallen door andere lijsttrekkers, alsof ze zelf geen standpunten hebben ofzo. Vindt u ook dat politici niet naar de verschillen zouden moeten zoeken, maar naar de overeenkomsten? Volgens ons gaan we dan samen sterker verder.
Daar ben ik het helemaal mee eens. We zitten in een crisis, daar moeten we samen zien uit te komen. Wat u zegt: samen sterker verder.

En kan dat niet het beste met een staatsman die een beetje boven de partijen staat, die al ruime ervaring heeft? Het lijkt niet de tijd voor experimenten.
U doelt op mij denk ik? Ik heb enorm veel energie om deze eervolle baan nog eens vier jaar te doen, maar dat is natuurlijk aan de kiezer.

Die zou wel gek zijn als ie voor een ander koos. Er is zelfs een doctrine naar u vernoemd! Binnenkort is er weer een persconferentie. Bent u dan terecht streng of gaat u terecht nog meer versoepelen?
Dat weet ik echt nog niet jongens. Het hangt van de cijfers af. Daar ben ik niet heel optimistisch over.

Prachtig, dat kenmerkende gebrek aan optimisme. Geeft u op 16 maart nog zo’n mooie Torentjesspeech over groepsimmuniteit?
Ik denk niet dat daar aanleiding toe is en ik vind ook niet dat ik mijn rol als minister-president te veel moet inzetten in deze campagne. Dat zou niet chic zijn. Ik ben gewoon de lijsttrekker van een partij, net als mijn collega’s.

Kent u ook maar één andere politicus die lekker normaal op de fiets naar zijn werk gaat?
Ja hoor, meerdere.

Meneer Rutte, heel veel succes met uw zware taak. Het land is u dankbaar!Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik weet wel hoe dat komt. Jouw betrouwbaarheid is gering, omdat jij jouw eigen spreuken toekent aan bekende filosofen om belezen over te komen.

gravatar

Loesepoes, de lezers worden in zekere zin al in de kopregel op het gevlei attent gemaakt. Maar toch ga ik enigszins twijfelen aan de betrouwbaarheid van ons beider lievelingsorgaan.

gravatar

Leo, jouw lievelingsorgaan! de Telegraaf heb ik nooit betrouwbaar gevonden.
Nu ging jij weer zogenaamd namens ons beiden onzin verspreiden. De buurman probeert bij mij in gevlij te komen, dus ik zou maar oppassen als ik jou was!