arturnichiporenko / Shutterstock.com

Dankzij avondklok kan Ivy ‘s nachts eindelijk alleen langs verlaten weg fietsen

‘Enge mensen zijn nu toch ergens in grote steden aan het rellen’

Voorheen was het voor de 20-jarige Ivy als vrouw niet mogelijk om ‘s nachts alleen over een verlaten weg te fietsen. De kans dat ze niet heel thuis kwam, was enorm groot. “Nu zitten al die enge mensen ergens in Amsterdam te demonstreren en kan ik lekker de hele nacht fietsen.” 

Zodra de klok 21:00 uur slaat, gaat Ivy naar buiten. Ze heeft niet eens haar locatie verstuurd naar vriendinnen. “Er is nu niemand die mij kan ontvoeren. Al die vieze gasten zijn aan het rellen in grote steden en denken er niet aan dat ik nu vrijspel heb op deze donkere weg. Het enige wat me kan gebeuren is dat ik beboet wordt door de politie. Dat neem ik voor lief,” vertelt ze, terwijl ze aan haar acht uur durende tocht begint. “Er staan hier geen lantaarnpalen. Als er hier iets gebeurt, vinden ze me nooit meer. Dat ik hier eindelijk alleen over straat kan, dat is toch geweldig?”

De hele nacht trotseert Ivy de meest beruchte weg die ze maar kent, waar vele meiden zijn lastiggevallen. Onderweg denkt ze aan haar vrijheid. “Tja, normaal moest er altijd iemand mee die daar ook geen zin in had als het koud was. Nu hoef ik niet bang te zijn dat er iemand in de bosjes zit. Die akelige mensen zijn nu te druk met auto’s in de fik steken.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik doe het al jaren dagelijks maar sinds ik begon zijn de (duurzame) lampen gekomen. Windmolens met rode alarmlichten die vanaf twintig kilometer te zien zijn die je overal in de wijde omgeving omsingelen, boerderijen of sportterreinen waar de felle lampen kilometers ver doorschijnen. Zelfs fietsen hebben lampen die overdag al automatisch aanstaan. Zonder licht aan zie je trouwens veel beter in het donker, ook op de weg, en zelfs met nieuwe maan. Ik kwam fietsers tegen met lichten aan die volledig verblindden al vanaf kilometers. Feller dan vuurtorens. Ik moest afstappen want ik zag niet meer waar de weg was. De ambulancelichten zijn in. Maar de meeste mensen ‘trekken kilometers’. Asfalt is hun voorkeur boven de magistrale luchten.
Sport en veiligheid.
Zoals Midas Dekkers zei is sport een combinatie van oorlog en religie.
De sportarts geeft de kolossale angst doen toenemen die de keerzijde is van eigenwaan.
Zo hebben ze mijn oproep begrepen tot meer licht.

Reageer