Tschub / Shutterstock.com

Nieuwe coronavariant ontdekt die 30 procent saaier is dan andere mutaties

Onderzoekers hebben vandaag met weinig fanfare de ontdekking van een nieuwe variant van het coronavirus wereldkundig gemaakt. De mutatie is 30 procent minder spectaculair dan de tot nu toe bekende mutaties. “Verwacht niet dat deze het nieuws gaat halen.” 

“Hij is niet besmettelijker, niet dodelijker, er gebeuren geen sicke dingen met z’n uitsteeksels. De RNA zit alleen in een net iets andere volgorde”, aldus virologe Liandra Bekkers. “Ik kan best wel uitleggen wat er precies anders is aan die variant maar ik vind het zelf niet eens interessant en het is nota bene mijn eigen specialisatie. Daarom heeft hij ook geen dramatische naam gekregen zoals ‘de Britse variant’ maar gewoon een nummer, en dat is al bijna te veel eer. Iets met een 7 geloof ik, misschien een Griekse letter. Ik herinner het me niet eens meer.” 

De bevindingen zijn gepubliceerd in het niet zo prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Advances in Virology. “Die hadden gelukkig nog een halve pagina vrij. Het was dit of een advertentie voor petrischaaltjes. Ik heb al dat onderzoek niet voor niks gedaan, dus vond het toch wel waard om er in ieder geval iets over te zeggen. En laat me niet verslaan door een setje petrischaaltjes, al zat die kans er wel echt dik in.” 

Intussen hebben onderzoekers een variant in Malawi ontdekt die zich zeven keer zo snel verspreidt onder kinderen. Bekkers slaat met haar vuist op tafel. “Wel heel toevallig dat precies ik dan weer zo’n saaie mutatie ontdek. Gelukkig blijft dat klotevirus nog wel even doorgaan met muteren. Er komen voor mij vast nog kansen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *