Studio Speld / Shutterstock

Historicus over 5000 jaar: ‘Vroeger bestond de samenleving uit bezorgers en verzamelaars’

Over 5000 jaar zal een historicus onze tijd van duiding voorzien. Hij zal zeggen dat er in onze tijd twee soorten mensen waren: bezorgers en verzamelaars.

“De helft van de bevolking was bezorger. De andere helft verzamelde pakketjes”, zo zal de historicus zijn publiek vertellen. “Het was in dat opzicht een heel simpele tijd. Of je zat thuis, of je was onderweg. Er waren geen andere smaken.”

Volgens de historicus moet men echter niet denken dat alle mensen vroeger op elkaar leken. “Je had allerlei soorten bezorgers: postbodes, pakketbezorgers, maaltijdbezorgers. En binnen elke categorie had je ook weer allemaal subcategorieën. Sommige maaltijdbezorgers kwamen op de fiets, andere weer met de brommer. En twee verschillende soorten zou je nooit samen op een bankje zien blowen. Het was ons kent ons.”

Over de mensen die pakketjes verzamelden zal de historicus hard oordelen. “De verzamelaars deden niks anders dan stressen of hun pakketje wel op het juiste tijdstip binnenkwam. Je kon in die tijd heel precies zien wanneer de bezorger langskwam, en als hij er dan niet op tijd was, ging een verzamelaar helemaal door het lint. Alsof hij iets beters te doen had dan thuiszitten en series streamen. Heel treurig allemaal.”

De toekomstige historicus zal zijn publiek er vervolgens op wijzen dat er geen duidelijke rolverdeling tussen mannen en vrouwen was. “Beide seksen konden zowel bezorger als verzamelaar zijn. Je moet bedenken: vrouwen hadden in die tijd nog niet hun evolutionair aangegroeide fleecedekentje. Dus ze konden meer dingen dan Netflix kijken. Heel moeilijk om je daar nu nog iets bij voor te stellen. Het was een rare tijd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *