hedgehog94 / Shutterstock.com

Heeft Nederland zich laten overvallen door het coronavaccin?

‘Dit had niemand kunnen zien aankomen’

Vertragingen. Falende ICT. Geen opgeleid personeel. Onduidelijke logistiek. Het lijkt Nederland maar niet te lukken het coronavaccin in goede banen te leiden. Heeft ons land zich laten overvallen door het coronavaccin?

“Ik denk dat niemand dit had kunnen zien aankomen”, zegt gezondheidseconoom Flemmo te Gader. “Er wordt zo vaak in buitenlandse laboratoria een of ander vaccin ontdekt. De meeste daarvan hebben we in Nederland niets aan, dus je kan niet verwachten dat het ministerie van VWS bij elk nieuw vaccin meteen in de voorbereidingsmodus schiet. Dit keer is het er toevallig eentje waar we wel wat aan hebben. Kan gebeuren, denk ik dan.”

Door de plotselinge komst van een coronavaccin moet het Nederlandse zorgstelsel improviseren, zegt Te Gader. “Een daar is het nou eenmaal niet op berekend. We hebben in Nederland voor alles protocollen klaarliggen, maar zo’n buitenlands vaccin valt buiten alle verwachtingen. Dan rest ons niets anders dan improviseren.”

Op de vraag hoe het kan dat landen als Israël, Chili en Italië al december beginnen met vaccineren moet Te Gader wel even lachen. “Die landen pakken altijd meteen alles met groot geschut aan he. In Nederland kiezen we liever voor de slimme oplossing. Het duurt bij ons misschien iets langer en er gaan nodeloos mensen dood, maar daar krijgen we wel iets voor terug: het beste zorgstelsel ter wereld.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *