Peter Braakmann / Shutterstock

Bladeren bijna op bedoelde plek geblazen

Het is herfst, wat betekent dat er weer volop blad op straat ligt, alleen zoals ieder jaar: nog nét niet op de goede plek. Daarom blazen we het blad.

Bladblazer Jeroen legt uit hoe je dit kunt zien: “Ja, we lopen hier langs het fietspad en het voetpad, en je ziet hier en hier blad liggen. Maar dit is niet de juiste plek voor deze bladeren. Deze bladeren horen daarginder.” 

Hij blaast een plukje bruin geworden blad richting de plek die hij aanwijst. “Bomen zijn geen intelligente wezens”, zegt Jeroen. “Zij laten bladeren vallen waar ze willen, terwijl dat niet juist is.”

“Niet hier, maar daar”, vult bladblazer Kim aan. 

*Whjejeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhhh* 

En de wind dan? “De wind is onze vriend, maar als wij de wind niet richten, doet die maar wat, en blijft het blad op de onjuiste plek. En zoals we eerder hebben besproken is dat niet het juiste”, zegt Jeroen. 

“De boom en ik zijn geen losse entiteiten”, zegt Kim. “Wij zijn rhizomatische entanglements. De boom laat blad vallen, ik blaas, de boom en ik zijn één en de wind hoort daar ook bij. We ervaren elkaar allemaal en geen enkele actie is los van elkaar te zien. Vandaar dat we een bestemming bedenken voor het blad, om het onderdeel te maken van onze intentionaliteit. Zo wordt het blad meer dan blad. Het wordt geblazen blad.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee hoor de heren zijn niet spiritueel aangelegd, maar meer filosofisch.

Spiritualisten geloven in communicerende bomen waarvan de wortels verticaal groeien. Prinses Irene is in ons land het bekendste voorbeeld. Ze luistert naar boomstammen en doet dat voorzichtig anders hebben die hypergevoelige bomen pijn.

Daarom praat Irene nooit met rhizomatische bomen, waarvan de wortels horizontaal groeien. Een dergelijke boom komt met een wortelkopje boven de grond om te zien wie zo brutaal is om over zijn wortels te lopen om met de stam te ouwehoeren, bijvoorbeeld over de Amerikaanse verkiezingen en corona.

Echte filosofen houden meer van bladeren. Bladblazers hebben ook verstand van bladeren, maar komen daarvoor zelden in een bibliotheek.

Nog vragen?