Tinseltown / Shutterstock

Waarom zagen de peilingen de overwinning van Kanye West niet aankomen?

Een daverende verrassing bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Niet Donald Trump of Joe Biden, maar Kanye West is er met de overwinning vandoor gegaan. Hoe kan het dat de peilingen er opnieuw zo ontzettend naast zaten?

“Dit is een blunder van ongekende omvang”, zegt peilingen-kenner Flemmo te Gader. “Volgens de peilingen in juli zou West namelijk maar 0,2 procent van de stemmen halen. Daarna hebben ze ‘m helemaal niet meer genoemd. Hoe kan dat? Hebben ze zijn populariteit bij huisvrouwen uit de middenklasse onderschat? Of bij hispanics? Of hebben ze zich blindgestaard op het feit dat hij uit de verkiezingsrace was gestapt? Het is zoeken naar verklaringen.”

“Het kan natuurlijk ook zijn dat mensen aan de telefoon niet durfde toe te geven dat ze op West ging stemmen”, vervolgt Te Gader. “Dat iedereen dacht: ik geef wel een sociaal wenselijk antwoord, ik doe wel alsof ik op Trump stem. In dat geval valt de peilingen niet zo heel veel te verwijten. Het zijn dan de Amerikanen geweest die de peilers hebben bedrogen.”

Voor Trump en Biden is de overwinning van Kanye West in ieder geval een hard gelag. Eigen schuld, zegt Amerikakenner Willem Post: “Ze hebben er echt een tweestrijd van gemaakt, zonder erbij stil te staan dat er ooit nog andere kandidaten waren. Dat valt verkeerd bij het grote publiek. Daarnaast zijn ze vergeten om campagne te voeren in een aantal staten waar heel veel kiesmannen te verdelen zijn. Zo kon het gebeuren dat staten als Californië en New York naar West gingen.”

Een speciaal ingestelde commissie gaat onderzoeken hoe het kan dat Kanye West op het stembiljet is beland.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *