Rosanne de Vries / Shutterstock

Wij gingen overal kijken hoe druk het er was en het was heel erg druk

Ondanks alle coronamaatregelen hoorden we regelmatig verhalen over dat het overal nog steeds druk is. Heel druk. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om te kijken in hoeverre al die afschuwelijke verhalen kloppen, hebben we besloten om de proef op de som te nemen en overal te gaan kijken of het er druk is. 

Met veertig man (voltallige redactie plus aanhang) struinen we door het centrum van Utrecht. We komen al snel tot de conclusie dat het druk is. Vooral in smalle straten is het bijna niet te doen om afstand te houden. Af en toe worden we zelfs gedwongen om achter elkaar te lopen.

Ook bij de supermarkt is het ongelofelijk druk. Als we wat kaascroissantjes willen kopen, mogen we niet eens allemaal tegelijk naar binnen. Zo druk is het. “Fucking hell, wat is het hier druk”, zegt Nina, die met Jos mee is. 

En ze heeft gelijk: er moeten minimaal zestig mensen door de winkel lopen. Nathan, die eigenlijk niet echt meer voor De Speld schrijft maar voor dit project toch wel mee wilde, slaakt een gilletje. Zo druk is het hier. Redacteur en amateurvogelaar Stephan begint te hyperventileren. Stephan wil naar huis. Hij vindt het overal veel te druk. Toch weten we hem te overtuigen dat het journalistieke belang nu even voor gaat.

Dus gaan we met de complete redactie via de bloemenmarkt naar Hoog-Catharijne. We dachten alles al gezien te hebben, maar dat blijkt meer ijdele hoop. Op de roltrap is er nauwelijks ruimte om ons langs een oude man te wurmen die stilstaat. Waarom is hier niet over nagedacht, vragen we ons af. Simoon kan hier nauwelijks fatsoenlijk niezen zonder iemand onder te spetteren. Weten al deze mensen wat er allemaal aan de hand is? Wat voor risico ze lopen? Voor zichzelf, maar vooral ook voor anderen. 

Jaap is voetbaluitslagen aan het checken op zijn telefoon en botst hierbij tegen een onbekende op. Het komt door de drukte. Jop belt direct zijn vriendin om haar te vertellen hoe druk het is. “Jaap botste net zelfs tegen iemand op, zo druk is het”, zegt hij tegen haar. Zijn vriendin zwaait naar Jop vanuit de Miss Etam en zegt dat het daar ook stikt van de mensen. Bij een controle van de pashokjes ontdekt ze dat er mensen zijn die met zijn tweeën een pashokje delen. Jop gelooft haar niet en roept Peter, Vera, Michiel, Sake, de vriend van Laura (die er zelf helaas niet bij kon zijn, net als onze stagiaire Danique die liep te bitchen dat ze het te druk vond) en Roelof om het samen met hem te gaan checken. “Waanzin”, is het enige wat hij kan mompelen als hij al die mensen ziet die als mieren in een mierennest rondkrioelen in de kledingwinkel. Roelof eet een ei.

Niemand van ons woont in Utrecht, en daarom valt het ons op dat het ook in de trein terug naar Hilversum veel te druk is. De hele coupé zit vol, Matthijs en Jan moeten zelfs staan. In de buurt van Bussum-Zuid raakt Martine in paniek vanwege de drukte en trekken we aan de noodrem. 

Twintig minuten later komen we met de voltallige redactie aan bij de spoedeisende hulp. We moeten onredelijk lang wachten en mogen niet met z’n allen naar binnen. Ook hier is het heel erg druk. 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik dacht altijd dat dit een geinig blogje was, maar 40 man redactie en dan GEEN dagelijkse cartoon en puzzel? wat de fuck, gasten! Zijn jullie studenten of zo?

Reageer
gravatar

Lieve tante Corrie,

Ik raad u aan om u in het gewone Nederlands uit te drukken. De meeste lezers kunnen uw afkortingen niet plaatsen. Ze zijn immers niet allemaal zo puberaal verslaafd aan asociale media als u.

Ook uw reacties op onwelgevallige berichten ook onder allerlei aliassen met “… boomers” is, kort gezegd, nogal laf en discussie vermijdend.

Uw liefhebbende neef Jan van hiernaast