De 5 minst effectieve martelmethodes uit de Middeleeuwen

We weten van de Middeleeuwen dat er soms gruwelijke martelmethoden werden gebruikt, zoals de duimschroef en de kwelpeer. Maar wist je dat er ook soms ook martelmethoden werden gebruikt die totaal niet werkten? Hier een overzicht van de vijf minst effectieve martelmethoden uit de Middeleeuwen!

1. Iemand voor de geiten gooien
Leeuwen waren er niet, dus werden Nederlandse gevangenen voor de geiten en otters geworpen. Deze methode bleek naast inefficiënt ook dodelijk saai voor het publiek, hoewel er in Nunspeet wel ooit een brooddief bijna de kieteldood is gestorven toen zestien geiten zijn juten onderbroek van zijn lijf knabbelden. De praktijk verdween in de elfde eeuw.

2. Martelen met troubadours
Bij gebrek aan death metal, André Hazes jr. en draaiorgels, werden Middeleeuwse gevangen vaak met muziek van de minst getalenteerde troubadours gemarteld. Helaas hielden de troubadours er meestal na een minuut of twintig mee op. Nét niet genoeg voor een bekentenis.

3. Zelfkastijding
Veruit de goedkoopste methode, uitgevoerd voor een door monniken. Helaas ging de bekentenis altijd aan de marteling vooraf, en was de marteling daardoor totaal overbodig. 

4. Op water en brood gezet worden
Als iemand echt niet voor rede vatbaar was wilde men die persoon in de Middeleeuwen nog wel eens voor straf twee weken op water en brood zetten. Nu was brood in die tijd een ongekende luxe, en kwam het regelmatig voor dat een uitgeteerde horige zich met een roestige figuurzaag op een collega-horige wierp in de hoop eens flink op water en brood gezet te worden. De martelmethode is na invoering in 1180 na een budgettaire herziening in 1186 geschrapt. 

5. Vermelding in het Boek der Schaamte
Van het boek der schaamte verscheen van 1130 tot 1262 in het Oudnederfrankisch elk jaar een nieuwe editie. In de beginjaren joeg het dreigement te worden vernoemd in het Boek der Schaamte iedere schavuit nog flink schrik aan, maar die invloed nam af toen sinds 1150 het Middelnederlands aan populariteit won en de jeugd niet eens meer een boodschappenlijstje in het Oudnederfrankisch kon lezen.  

Dit was een voorproefje uit het nieuwste boek van De Speld: Nederland: het boek. Het betrouwbaarste geschiedenisboek van Nederland. Bestel hem nu in onze shop en krijg gratis verzending.    


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *