NOS / Youtube

5 manieren waarop we een maand geleden een lockdown hadden kunnen voorkomen

Het is de ergste nachtmerrie van zowel overheid als bevolking: een nieuwe lockdown. Wat konden we een maand geleden doen om er een te voorkomen?

Had geen schijt aan regels

De regels zijn er niet voor niets. Het had daarom heel erg kunnen helpen als je je eraan had gehouden. Gaf geen handen, waste je handen regelmatig, en hield afstand. Gewoon die dingen die we allang wisten.

Organiseerde geen huisfeest

Een huisfeest organiseren? Deed het niet! Veel besmettingen zijn namelijk terug te leiden naar dit soort bijeenkomsten. Geen huisfeesten organiseren had ook tot weinig economische schade geleid, hooguit wat bierbrouwers en producenten van beerpong-bekers zouden erdoor getroffen zijn. Eenvoudig en toch doeltreffend!

Nam strengere maatregelen

Het was 5 voor 12. Als de overheid geen strengere maatregelen nam, zou het helemaal uit de hand lopen. Bracht het maximaal aantal personen in een ruimte terug, bedacht een richtlijn voor ventilatie en zorgde voor strengere handhaving. Het was nog niet te laat!

Liet prognoses niet achterlopen op realiteit

Maakte geen verkeerde inschatting over wanneer de tweede golf zou komen. Alle logistiek liep dan niet in de soep. 

Zorgde voor voldoende testcapaciteit

Snel kunnen testen was essentieel geweest om het virus in bedwang te houden. Het had mensen meer vrijheid kunnen geven en de economie draaiend kunnen houden. Het was daarom zaak grote testlabs in te schakelen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We hebben overleg gehad met grote bedrijven. Hun online omzet bleek terug te lopen. We moesten wel ingrijpen. En ING belde voor een afleidingsmanoeuvre.

Reageer