Elnur / Shutterstock

Mensheid probeerde 50.000 jaar geleden al inhoudelijke discussie te voeren

De mensheid probeerde 50.000 jaar geleden al een inhoudelijke discussie te voeren. Dat concluderen archeologen na nieuwe opgravingen. “Uit sporen bij een kampvuur blijkt dat enkele grotbewoners met elkaar probeerden over de inhoud te hebben, maar dat dat toen mislukte doordat een paar van hen begonnen te grommen dat de toon ze niet aanstond.”

De vondst volgt op een paper dat laatst werd gepubliceerd waaruit bleek dat het ook in de Romeinse tijd nog niet gelukt was het over de inhoud te hebben. “Uit opiniestukken die we vonden op papyrusrollen werd geklaagd over het feit dat men te veel op de man speelde, en het niet genoeg over de inhoud had.”

Na de Romeinse tijd werd het niet veel beter, ook tijdens de Verlichting ging het volgens aanhangers van het ancien régime te veel over het gedram over redelijkheid, in plaats van de inhoud.

Andere wetenschappers houden het geloof dat er ooit een discussie gevoerd zal worden: “Theoretisch gezien is het mogelijk”, zegt professor Bert Bokhoven. Andere wetenschappers wilden daar niet op ingaan omdat ze dat standpunt ‘arrogant’ vinden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zaterdagavond is op NPO2 de uitzending Andere Tijden: Nacht over racisme.

Het is een mooi hedendaags voorbeeld van een poging om een inhoudelijke discussie te voeren.

Het gaat o.a. over Sjors en Sjimmie.👦🏻👦🏿

Corrie.

Reageer
gravatar

Media en politiek vinden ‘racisme’ nu even interessant. Het merendeel van de mensen boeit het niet, leidt eerder tot racisme

gravatar

Klopt, wanneer je op kijkonderzoek.nl zoekt is te zien dat de uitzending Andere Tijden: Nacht over racisme nog niet eens de top 25 haalt.

Bij Jan met de Pet slaat programma’s waarbij het gaat over symboolpolitiek, rascisme en slachtofferschap niet aan.

Het roept alleen maar ergernis op. 😖😖

Corrie.

gravatar

Mmmh een kampvuur. Dan zal het wel de co2 uitstoot zijn gegaan en de lange termijn effecten ervan op het milieu en de economische gevolgen. En hoeveel bijtelling ze volgend jaar voor de buffel moeten betalen.

Reageer