shutterstock.com/Ivanko80

7 manieren waarop je jouw anekdote bij voorbaat kan ontkrachten

Heb jij soms het idee dat jouw verhalen retorisch te sterk zijn, en wil je wat bescheidener overkomen op je gesprekspartners? Wij selecteerden de 7 beste zinnen die jou kunnen helpen om je anekdotes van te voren af te zwakken. Zo matcht de kwaliteit van je verhaal gewoon weer met je lage zelfbeeld!

1. “Let maar niet op mij hoor, maar zou het kunnen dat…”

Door de aandacht vlak voordat je begint te praten op alles te richten behalve op jezelf, zorg je ervoor dat mensen hun interesse meteen al verliezen. Op die manier kom je geheid minder goed uit de verf!

2. “Er zijn vast anderen die het beter weten dan ik, maar het schijnt dus zo te zijn dat…”

Het is belangrijk om van te voren te delen met je gesprekspartner dat jouw kennis zeer beperkt is. Daardoor krijgt hij of zij geen hoge verwachtingen van je en word je minder serieus genomen. En dat is precies wat je zou willen.

3. “Misschien is dit wel al gezegd, maar…”

Houd altijd rekening met de optie dat hetgeen jij wil melden, al eerder in het gesprek genoemd kan zijn, of anderszins al bedacht is door iemand anders. Schroom niet om dit van te voren al aan te kaarten, want op die manier benadruk je het feit dat jij niet uniek bent; iets wat jij diep van binnen maar al te goed weet.

4. “Het is helemaal niet zo interessant om te melden, maar…”

Door van te voren te zeggen dat jouw verhaal niet interessant is, weet de luisteraar gewoon meteen waar hij of zij aan toe is: jouw gebrek aan eigenwaarde.

5. “Ik hoorde eens een verhaal van een vriend van mijn schoonmoeder, of eigenlijk ex-schoonmoeder want het is al een tijdje uit, wat raar dat ik haar nog steeds schoonmoeder noem haha, maar die kende dus iemand en die zei iets en ik weet niet of ik nu correct parafraseer maar ik dacht dat die iets zei in de richting van…”

Probeer je disclaimer zo lang mogelijk te maken, om op die manier verwarring te creëren bij je gesprekspartner. Door lang van stof te zijn, wordt je verhaal per definitie minder sterk, net als jouw karakter.

6. “Ik las laatst iets, of nou ja eigenlijk weet ik niet of ik het gelezen heb of gehoord, misschien heb ik het gewoon ergens opgevangen”

Door niet meer te weten waar je je verhaal nou vandaan hebt, wordt de legitimiteit van je verhaal waarschijnlijk meteen in twijfel getrokken door je gesprekspartner. En dat is maar goed ook!

7. “Misschien kunnen jullie beter weggaan.”

Het is eigenlijk het beste om gewoon helemaal geen verhaal te vertellen aan wie dan ook. Op die manier geeft niemand jou namelijk aandacht, en je weet natuurlijk dat dat precies is wat je verdient. Erkenning is gewoonweg niet voor jou weggelegd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *