Studio Speld

Ga je naar buiten? Pas op voor de tekenprocessievleermuis!

Boswachters in heel Nederland waarschuwen voor de tekenprocessievleermuis. Met name in de buurt van eikenbomen, hoog gras, gebouwen, stadscentra, parken, landelijke gebieden, fietsroutes en open velden kunnen mensen last krijgen van jeuk, benauwdheid, verlies van smaak, huiduitslag, mysterieuze rode kringen, koorts, overgevoeligheid voor zonlicht en een kriebelhoest.

Het advies is om zo min mogelijk naar buiten te gaan. En als het echt moet, draag dan een mondkapje. En zorg voor kleding die de armen en benen volledig bedekt, en stop je broekspijpen in je sokken zodat er niets via je enkels naar binnen kan kruipen. Draag handschoenen en een zilveren kruisje. Houd afstand, en vermijd openbaar vervoer, wegen, bosrijke omgevingen en verlaten kastelen.

Boswachter Jan Verkooij van Staatsbosbeheer zegt dat er nog weinig bekend is over de tekenprocessievleermuis. “Maar we hebben door het hele land al veel klachten ontvangen. Ik heb vanochtend nog een aantal fietsers opgevangen.” Parkbeheerders zitten met de handen in het haar. “Ik zag vanochtend een 60-jarige vrouw met een vlammenwerper een boom, klimtoestel en een bushokje te lijf gaan”, zegt Barry ‘t Hof van de plantsoenendienst in Gorinchem. “En het wordt in de loop van de zomer waarschijnlijk alleen nog maar erger.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *