Shutterstock/Noushad Thekkayil & Wikiportret ccby-gfdl Hans Groenendijk

4 dingen die je moet weten over slavernij in Qatar om Johan Derksen te kunnen steunen

Nu ook spelers van het Nederlands elftal zich uitspreken tegen Veronica Inside, ligt Johan Derksen nog meer onder vuur. Hier vind je 4 dingen die je moet weten over de slavernij in Qatar om Johan Derksen te kunnen steunen.

1. Doden
De International Trades Union Confederation (ITUC) schat dat in December 2018 rond de 1200 mensen zijn overleden bij de aanleg van de stadions. Het ITUC verwacht dat wanneer de eerste bal in Qatar zal rollen er zo’n 4000 mensen zullen zijn doodgegaan.

2. Erbarmelijke omstandigheden
Nepalezen, Kenianen, Bengalen en Ghanezen werken vrijwel dagelijks onder erbarmelijke omstandigheden aan de bouw van stadions voor het WK in Qatar. De temperaturen zijn vaak hoger dan 40 graden en velen bezwijken onder de hitte. Ze slapen in veel te hete en kleine kamers, waar geen airconditioning aanwezig is en temperaturen kunnen oplopen tot 50 graden. Er zijn amper medische voorzieningen en de voedselvoorziening schiet ernstig tekort.

3. Salaris/geen salaris
Arbeiders zouden voor een hongerloon van 78 eurocent per uur werken. Voor een maand werk verdienen ze tussen de 200 en 300 dollar. Áls ze al betaald krijgen, want volgens Amnesty International kregen er sinds maart 2018 meer dan 2000 arbeiders maandenlang helemaal geen salaris.

4. Paspoorten ingenomen
Deze arbeiders kunnen Qatar niet ontvluchten. In de meeste gevallen hebben de werkgevers de paspoorten van de arbeiders afgepakt. In andere gevallen worden werknemers juist onaangekondigd en geboeid zonder hun eigendommen teruggezonden naar hun vaderland, zoals in mei 2020 uit angst voor corona.

Wil je Johan Derksen steunen? Wijs spelers van het Nederlands Elftal op deze vier punten en vraag ze om het WK te boycotten. Bedankt voor het op de kaart zetten van deze humanitaire crisis.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je mag niks meer als Nederlander. Net zoals demonstreren tweede pinksterdag op de Dam. Tuurlijk links mag alles echt alles. Maar moet rechts eens doen.

Reageer
gravatar

Offer maar eens een WK op om eens een echt belangrijk punt te maken. Sport en politiek is nu blijkbaar voor jullie ook verweven.
Kiijken of jullie boter op jullie hoofden hebben. Wedden van wel!?

Reageer
gravatar

Hoewel mijn zoon mij omschrijft als “voetbalbeest”‘, ga ik niet op tv kijken naar het WK in 2022 in Qatar, mocht dat onverhoopt door gaan. En daarheen gaan al helemaal niet.
Mocht Nederland zich plaatsen dan moet het toch mogelijk zijn het vertrek van het elftal te verhinderen.

Reageer
gravatar

Ja, dat wordt lekker voetballen in die mooie stadions in Qatar. Gebouwd door fans uit liefhebberij denk ik. Mogelijk gemaakt door de onbaatzuchtige Sepp Blatter.
Maar die zegt waar het op staat als, zoals Johan Derksen daar moet we bij integere instanties als de KNVB en UEFA niets van hebben.

Reageer
gravatar

En als de buitenlandse stadionbouwers op zijn, kunnen altijd nog gevangenen aan het werk worden gezet, tenzij het in Qatar net zo is als in Dubai, waar arrestanten binnen enkele dagen door de politie worden vermoord. Dan heb je maar weinig gevangenen.

gravatar

Ik heb nog wel een adresje in west Afrika die gevangenen met de boot op kunnen sturen, voor een kleine commissie. Is dat iets?
Dan maak ik er gratis een mooie rap song bij.

gravatar

In Nederland mag iedereen zijn mening geven.
Behalve de Nederlanders zelf helaas!!!Wij worden mond gesnoerd .

gravatar

Verdikkie. Dacht ik de realiteit te kunnen ontsnappen door bij de Speld eens even lekker te snuisteren; wordt me de realiteit alsnog pijnlijk duidelijke gemaakt. Laat dit een les voor me zijn. Ik ontsla mijn tuinman uit Chili en laat een Nederlander dit grafwerk doen.

Reageer
gravatar

Ha-ha-ha, wat een grappig verhaal!

‘Serieus?’
WOEHAHAHA, geintje!!

Zoiets bestaat toch helemaal niet!!

Alsof FIFA zich om zou laten kopen om juist dáár te gaan spelen!
Veel te HEET toch!
En -hi-hi-hi- ‘SLAVEN’?!

Straks gaan ze zeker nog naar Rusland ook?
Bij Putin!
WOEHAHAHA, nou wordt ‘ie helemaal MOOI!!

Ha-ha-ha, daar doet het Nederlandse elftal toch nooit aan mee!

Reageer
gravatar

Inderdaad. De hypocrisie van mensen die naar een ander wijzen. Lekker om harder voor een ander te zijn dan voor jezelf!

Reageer
gravatar

Woke (/ˈwoʊk/) as a political term of African-American origin refers to a perceived awareness of issues concerning social justice and racial justice.[1] It is derived from the African-American Vernacular English expression “stay woke”, whose grammatical aspect refers to a continuing awareness of these issues. Bron Wikipedia