Studio Speld / Shutterstock

Activisten besmeuren standbeelden van coronavirus

'Weinig mensen weten het nog, maar dit virus heeft duizenden doden veroorzaakt'

In verschillende Nederlandse steden zijn bij spontane protestacties standbeelden van het coronavirus besmeurd. Volgens actievoerders is het verwerpelijk om een virus dat zo veel leed heeft veroorzaakt met monumenten te eren.

“Ik vind het ongelooflijk in hoe veel steden in dit land er nog steeds een Coronavirusstraat is”, roept activist Jeffrey Maduro tijdens een spontane protestactie voor het Coronavirusmonument in Middelburg. “Ik snap niet waarom we in Nederland niet willen inzien dat het coronavirus helemaal niet iets is om trots op te zijn. Het is ronduit beschamend om een virus dat zo veel leed heeft veroorzaakt in het hartje van de binnenstad op z’n paard te zien zitten.”

Ondanks de protestacties zijn maar weinig gemeentebesturen van plan om standbeelden ter ere van het coronavirus daadwerkelijk weg te halen. Wel hebben verschillende steden ervoor gekozen coronavirusmonumenten van context te voorzien. Zo staat bij de Coronazuil in Haarlem sinds deze week een tekst waarin wordt uitgelegd dat het virus niet bij iedereen geliefd was, ter vervanging van de oude tekst ‘Lang Leve Het Virus!’.

Dit artikel is gebaseerd op een stuk van onze partners uit Spanje.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik begrijp de ophef niet.

Zo hebben wij ook een keurig bordje neergezet bij meneer Jan Pieterszoon Coen (de slachter van Banda).

Ik als burgemeester van prachtstad Hoorn (#trotsOp!) wil een levendige weergave van onze vaderlandsche geschiedenis op straat weergeven.

Zo werken wij aan een standbeeld van meneer Anton Mussert. (Die man heeft ook hele goede dingen gedaan!) En er komt een bordje bij.

Reageer
gravatar

Ja ja, zo kan ik het ook. De poging tot contextualisering aangrijpen om met niet relevante misdaadfiguren uit de geschiedenis op de proppen te komen en daarmee de discussie te besmeuren.

Lekker scoren. ⚽️🚨🌋

gravatar

Wat hebben mensen toch opeens tegen SLAGERS?!

Slager van Van Heutsz (de slachter van Atjeh) wordt ook al zwart gemaakt.

Wat is dat toch?
Hadden zij een dubbelleven? Overspel? Belastingfraude? Misbruik van corona-regeling?

gravatar

Nou., je hebt niet helemaal gelijk. De meeste besmettingen en doden vallen bij de onderklasse (arbeidersklasse) van de samenleving.

Dat zijn zowel witte als gekleurde mensen. 👲🏻👲🏼👲🏽👲🏾👲🏿

Corrie.