Studio Speld / Shutterstock

Voetbalvelden krijgen looproutes zodat spelers makkelijker afstand kunnen houden

'Rechts is heen, links is terug'

Het gebeurt nog te vaak dat spelers elkaar tegen het lijf lopen op voetbalvelden. Daarom wil de UEFA dat looproutes met pijlen worden aangegeven op het veld. De eerste experimenten zijn veelbelovend.

“We hanteren de regel: rechts is heen, links is terug. In de praktijk betekent dit dat de aanvallende partij via de rechterkant van het veld richting het doel van de tegenstander loopt en vervolgens weer via de linkerkant terugloopt”, legt UEFA-baas Aleksandr Ceferin uit. “Zo voorkom je in ieder geval direct contact met de tegenpartij en verklein je het risico op besmetting.”

Uit eerste testwedstrijden blijken de looplijnen goed te werken. Kinderziektes zijn er echter ook. “Het komt wel eens voor dat pijlsnelle buitenspelers achter trage, logge centrale middenvelders vast komen te zitten. Dan zullen ze geduldig moeten wachten, het is even niet anders. In deze tijden moeten we allemaal wat inbinden”, vertelt Ceferin. “Het is wat dat betreft ook zaak dat spelers trainen op hun looplijnen. Dat deden ze vóór corona ook, dus wat dat betreft verandert er ook niet zoveel.”

In de eerste paar wedstrijden met looplijnen kwam het nog weleens voor dat verdedigers met een sliding de met tape bevestigde pijlen losgleden en iedereen de weg kwijt raakte. De UEFA drukt clubs dan ook op het hart om lijnentrekkers de opdracht te geven om de pijlen met kalk in het veld te tekenen: “Chaos is misschien leuk voor de neutrale toeschouwer, maar voorlopig mogen er geen toeschouwers bij wedstrijden zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee hoor, de duitsers voetballen al weer een paar weken. Vreemd genoeg geven ze elkaar geen hand na een doelpunt, maar een (verplicht) vuistje..
En dat terwijl ze tijdens de wedstrijd zowel ploeggenoten als tegenstanders van vlak bij in het gezicht ademen, soms met de neuzen vlak bij elkaar. Maar een handje geven ? Nee, dat kan niet.
In ieder geval worden ze kennelijk niet besmet.

Reageer
gravatar

Als we wat stoelen langs de lijnen zetten, dan kunnen ze onderweg uitrusten!

Wel tegelijk, voor de veiligheid!
Dan maken we er een spelletje van. Zitten als de scheidsrechter fluit. Of als de muziek uitgaat, weet ik veel.

Reageer