CBS Evening News CBS Evening News / YT

‘Zeer onwaarschijnlijk dat tweede golf uit Azië naar Nederland komt’

Het coronavirus laait momenteel weer op in Azië, maar volgens experts hoeven we ons in Nederland vooralsnog geen zorgen te maken over een tweede golf. “De kans dat zo’n opleving van covid-19 naar Nederland komt, is gewoon ontzettend klein.”

“Het klinkt natuurlijk allemaal alarmerend, zo’n mysterieus virus dat opnieuw opduikt op een dierenmarkt”, zegt viroloog Hester Vermiddelen. “Maar ik zie vooralsnog geen grote ­reden tot paniek. Het aantal besmettingen is beperkt, de autoriteiten zijn er snel bij. Bovendien is nog niet duidelijk of corona bij zo’n tweede golf van mens op mens overdraagbaar is. In ­Beijing lijkt iedereen besmet te zijn geraakt door bevroren vlees. Nou komt ons vlees allemaal uit een slachterij in Groenlo, dus niet echt iets om je zorgen om te maken.”

Ook bij het RIVM zijn ze vooralsnog niet gealarmeerd. “We moeten de ontwikkelingen in China en Iran natuurlijk wel goed in de gaten houden, maar in Azië duiken virussen vaak een tweede keer op omdat ze daar heel andere hygiënestandaarden hebben”, zegt RIVM-baas Jaap van Dissel. “De ­situatie daar is niet vergelijkbaar met Nederland. Bovendien kunnen we ­leren van hun ervaringen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus zo’n tweede golf laten we ons hier echt niet gebeuren.”

Wie clandestien naar China reist en het op een of andere manier voor elkaar krijgt om alle grenscontroles te omzeilen, krijgt van het RIVM wel het advies om dierenmarkten te mijden. “China is een prachtig land maar die dierenmarkten zijn niet helemaal van deze tijd. Kun je het toch niet laten? Meld je dan bij terugkomst even bij een GGD. Gewoon voor de zekerheid.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb ook zo’n kutbak gehad. Ik hoef die rotzooi van VW niet meer. Kun je net zo goed een Chinees brik rijden voor de helft van het geld