De Telegraaf / Youtube

Inzetten op groepsimmuniteit tegen racisme was een vergissing

Het wordt steeds duidelijker dat inzetten op groepsimmuniteit geen succesvolle strategie is om racisme te bestrijden. De ontwikkelingen van de laatste paar weken maken duidelijk dat het probleem niet vanzelf verdwijnt en dat maatregelen nodig zijn.

“Te lang zijn we er als samenleving van uitgegaan dat racisme vanzelf zou overwaaien als het maar lang genoeg zou rondgaan”, legt activist Sascha Maduro uit. “Mensen zouden dan doorkrijgen hoe dom racisme is en immuun worden voor racistisch handelen. Na wat er met George Floyd is gebeurd, wordt pijnlijk duidelijk dat racisme juist overal springlevend is als je het laat voortwoekeren.”

Volgens racisme-expert Jokin Stevens is er actief beleid nodig om racisme effectief te kop in te kunnen drukken. Flattening the curve is niet goed genoeg. “Mensen blijken na één keer iets racistisch te hebben gedaan of meegemaakt helemaal niet immuun te worden. Sterker nog, hoe meer racisme verspreid is, hoe makkelijker andere mensen eraan bezwijken.”

Er zijn nog te weinig mensen die antistoffen hebben tegen racisme, volgens Stevens. “Dus het komt er nu op aan mensen actief tegen racisme te onderwijzen. Pas als mensen eenmaal omringd zijn door personen die zich bewust zijn van ongelijke structuren, bestaat de kans dat een verdere uitbraak op den duur uitdooft. En wie weet leven we dan op een dag in een wereld waar we niet angstig meer uit elkaars buurt hoeven te blijven en we elkaar de hand kunnen schudden.”

Helaas is er nog geen vaccin tegen racisme. Dit lijkt de enige manier om er echt van af te komen. Of een app.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Goed artikel. Alleen een vaccin kan racisme oplossen. Met een nano-chip, die dan ook wordt ingespoten, kan iedereen worden gecontroleerd en kunnen racistische sentimenten worden bijgestuurd. Hiervoor is wel razendsnelle communicatie via 5G nodig en genoeg afstand tussen de mensen.

Reageer
gravatar

Het is het HEEL BELANGRIJK om demonstraties door te laten gaan!
Verbroederen, knuffelen. Hè ja, gezellig!

Dan kunnen we groepsimmuniteit tegen corona kweken.

Heb ik zelf bedacht.
SLIM hè?!

Ferd, wat vind jij?

Reageer