shutterstock.com/ZephyrMedia

Filosofisch vraagstuk: als Vera naar de kapper is geweest maar er is niemand die er iets van zegt, zijn haar haren dan wel geknipt?

Grote denkers buigen zich al eeuwen over dit filosofische raadsel. Stel je voor: Vera gaat naar de kapper maar na afloop is er niemand die dat opvalt. Zijn haar haren dan eigenlijk wel geknipt?

Dit raadsel roept vragen op over de waarneming en de kennis van de werkelijkheid. Kan een nieuw kapsel bestaan, zonder dat het bestaan ervan erkend wordt door collega’s, vrienden of je partner? Hierover zijn de antwoorden al decennia verdeeld.

Vera’s kapper stelt dat het kapsel los van de waarneming bestaat: “Een kapsel is een entiteit op zichzelf, daar is geen erkenning van anderen voor nodig, alleen mijn schaar en mijn jarenlange ervaring.” Vera zelf is van mening dat een kapsel enkel bestaat uit de zintuiglijke waarneming van anderen; een voorwerp is niets anders dan indrukken van andere mensen. “Zoals de befaamde filosoof Berkeley al zei: To be is to be complimented by your colleagues during lunch”.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *