IHOR SULYATYTSKYY / Shutterstock.com

Op deze slimme manier heeft China het coronacijfer zo laag weten te houden: liegen

Wie een voorbeeld wil zien van een land dat op slimme wijze het aantal coronagevallen zo laag mogelijk heeft weten te houden, hoeft niet verder te kijken dan het land waar de ziekte als eerst de kop opstak. Want China heeft een wondermiddel ontdekt om het cijfer zo laag mogelijk te houden: liegen.

“De Chinese strategie is eenvoudig en tegelijkertijd vernuftig,” legt viroloog Fiona te Haag uit. “Je brengt ongeveer in kaart hoeveel mensen coronavirus hebben opgelopen, en vervolgens schrijf je een veel lager aantal op. Dat blijkt verbazend effectief. Je ziet dat landen die zo goed en zo kwaad als het gaat proberen eerlijk hun cijfers bij te houden al veel meer gevallen te betreuren hebben dan China. De Verenigde Staten, Italië, Spanje en zelfs Duitsland hebben China inmiddels ingehaald.”

De hoeveelheid tests en de nauwkeurigheid daarvan is bij de Chinese methode niet zo van belang. “Het gaat er echt om dat je aan het eind een cijfer uit je mouw schudt. Het kan zelfs een voordeel niet al te veel te testen, want dan houd je een heleboel waardeloze testkits over waarmee je in de rest van de wereld goede sier kunt maken.”

Toch is er ook kritiek. Volgens viroloog Bao Hongqin van de Universiteit van Shenzen brengt de Chinese strategie de volksgezondheid in gevaar. Toen wij contact met hem opnamen nam bij zijn telefoon niet op.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *