Prostock-studio / Shutterstock.com

‘Aankomende periode van werkloosheid mooi moment om te onthaasten’

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal de werkloosheid dit jaar oplopen naar 4 tot 9 procent. Dat is een enorme klap, maar het biedt ook kansen, zegt psycholoog Bart de Couve. “Misschien is die leegte wel eens een keertje goed.”

Baliemedewerker Denise heeft zojuist gehoord dat ze vanaf volgende week geen werk meer heeft. “Een mooi moment voor onthaasting en bezinning”, vindt De Couve. “Mensen zijn er zo op gericht om altijd maar werk te hebben. Druk druk druk met het betalen van de hypotheek en eten en kleding kopen voor hun kinderen. Draait het leven dáár nu om, werken?”

De kans is groot dat de mensen die nu worden ontslagen niet snel weer werk zullen vinden. “Dat geeft saamhorigheid, en dat heeft onze individualistische samenleving nu zo hard nodig.” Bovendien blijven er genoeg dingen over om te doen als mensen een tijd geen werk meer hebben. “Nu kun je eindelijk eens die schutting in de beits zetten. Of zelfvoorzienend in de natuur gaan leven. Of eens met elkaar praten.”

Volgens De Couve is de grootschalige werkloosheid bovenal iets moois. “Het is misschien wel even goed. Onze individualistische samenleving ‘werkt’ ook niet.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *