Bubble Shooter

Visualisatie laat zien waarom je geen geïnfecteerden op groepen af moet schieten

The Washington Post heeft een nieuwe visualisatie online gezet waarin duidelijk wordt waarom je geen geïnfecteerde coronapatiënten op grote groepen mensen af moet schieten.

‘Als je één artikel leest over corona, laat dit het dan zijn’, zegt wetenschapper Edwin de Vos. Hij probeert al een paar dagen te vertellen waarom we geen coronapatiënten moeten katapulteren in groepen mensen die heel dicht op elkaar staan. ‘Hiermee wordt het meteen een stuk duidelijker. Je ziet meteen: dit moeten we niet willen.’

De visualisatie laat de ernst van de situatie goed zien: als er heel veel paarse mensen naast elkaar staan en er komt een paars balletje tegen hen aan, vallen ze allemaal tegen de vlakte. Nu is dat alleen met paarse mensen nog wel te overzien, maar als de groene en gele ook worden geraakt, raakt de intensive care overbelast. Ons gezondheidssysteem is helemaal niet berekend op zo veel felle kleuren.

Daarom hebben de paarse mensen een verantwoordelijkheid tegenover de andere kleuren. Jij denkt misschien: ik ben paars, het kan mij niet echt raken. Maar wat gebeurt er als je blauwe oma of je rode vriendin met astma onderaan je hangt en jij krijgt ineens een paars balletje tegen je aan geschoten. In een pandemie is iedereen zo zwak als de meestvoorkomende kleur.

Doordat het zo sterk in beeld is gebracht, zijn veel mensen zijn uren zoet met de visualisatie. Ook het kabinet heeft zich inmiddels uitgesproken tegenover het afschieten van coronapatiënten. Rutte: ‘We moeten een afschietscenario met luide bliepjes te allen tijde voorkomen.’

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *