TRMK / Shutterstock.com

Overijssel omgetoverd tot lageloonprovincie vanwege coronavirus

Nu China stilligt vanwege het coronavirus is er behoefte aan een nieuwe plek waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden producten fabriceren. De overheid heeft daarom besloten Overijssel om te toveren tot lageloonprovincie.

In Overijssel worden nu in sneltreinvaart tientallen fabrieken uit de grond getrokken. De regering heeft het minimumloon vastgesteld op zestien cent per uur. ‘Met dit bedrag kunnen we concurreren met alle opkomende markten’, zegt Mark Rutte glunderend. ‘Zelfs als China straks weer in bedrijf is, kunnen ze niet op tegen het gunstige investeringsklimaat van Overijssel. Het fabricerende hart van de wereld ligt straks niet meer in Wuhan, maar in Ommen.’

De keus is op Overijssel gevallen vanwege de rijke geschiedenis van uitbuiting, legt Rutte uit. ‘Je had hier vroeger de textielfabrieken, de aanleg van het Twentekanaal. Dus de mensen weten wat afzien is. Daarnaast wonen er in Overijssel ook veel boeren. Als we al die mensen tachtig uur per week te laten werken in fabrieken hebben ze geen tijd meer om stikstof uit te stoten met hun veehouderijen. Zo hebben we meteen een oplossing voor het stikstofprobleem.’

Daarnaast is volgens Rutte ook het lerarentekort in Overijssel straks verleden tijd. ‘We sluiten alle scholen zodat de lokale jeugd alle tijd heeft om telefoonhoesjes, wekkerradio’s en usb-sticks te produceren. De totale Overijsselse bevolking en de beroepsgeschikte Overijsselse bevolking zijn wat ons betreft twee dezelfde dingen.’

Onder meer Apple, BMW en Philips hebben al aangegeven een fabriek te willen openen in Overijssel. De PvdA gaat in verzet tegen het plan. Volgens de partij is het volstrekt inhumaan om mensen in Nederland hetzelfde werk te laten doen als mensen in China.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *