Shutterstock / 360b

EU-begroting rond: iedereen legt evenveel geld in, en iedereen krijgt evenveel geld

De EU heeft sneller dan verwacht een overeenkomst bereikt over de nieuwe meerjarenbegroting. De lidstaten hebben met elkaar afgesproken dat elk land hetzelfde bedrag inlegt én hetzelfde bedrag krijgt. De landen mogen dan vervolgens zelf bepalen hoe ze het geld besteden.

“De totale begroting is 150 miljard. We doen alles gedeeld door 27”, vertelt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. “Dus ieder land moet 5,5 miljard inleggen. En dat verdelen we dan over de 27 Europese lidstaten zodat elk land 5,5 miljard euro krijgt vanuit de EU. Ze mogen dat dan besteden aan landbouw, duurzaamheid of veiligheid. Hoe ze het zelf voor ogen hebben. Zo werken we samen aan een duurzaam Europa voor iedereen.”

De nieuwe begrotingsdeal vervangt het systeem waarbij ieder land naar rato bijdraagt. Van der Leyen: “Voorheen vroegen we aan landen om een bepaald percentage af te dragen van hun bruto nationaal inkomen. Maar hierdoor betaalde het ene land veel meer dan het andere. Dat was natuurlijk niet eerlijk. Gelukkig hebben we nu de orde hersteld.”

Minister Stef Blok is tevreden met het compromis: “Het kost flink wat, maar je krijgt er ook een hoop voor terug.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik benader deze goede vraag liever van de andere kant – hoe voorkom ik dat ook maar één cent afkomstig van mij aan de inleg toegevoegd wordt? Preventieve werking, zeg maar.

gravatar

De strijkstok?
Concerten bedoelt u?

Zo ga zelf ikzelf graag naar opera’s.
Laah lala lalaah!
Nogal duur ja.
Maar ik zie dat als Europese kultuursubsidie via mijn salaris.
Ik doe dat graag hoor!
Meestal kan ik het ook wel deklareren.

gravatar

Wat ik me afvraag is, of al die figuren die dames en kuikens aanprijzen ook Vage Kennissen zijn. Kan de redactie deze kennissen niet royeren? Bij de meeste websites word je gevrijwaard van reclame als je betaalt, maar bij de Speld is dit soort reclame alleen maar toegenomen sinds het invoeren van het verplichte lidmaatschap,