shutterstock/studiospeld

Record: deze familie serveert met kerst 25 verschillende soorten bearnaisesaus

De familie ten Berge komt vandaag bij elkaar voor het traditionele kerstdiner. Het is een bijzonder jaar voor het gezin uit Harderwijk. “Er zijn dit jaar meer soorten bearnaisesaus dan mensen,” vertelt vader Hans trots.

Terwijl zijn vrouw Petra glundert, laat Hans de feestelijk versierde tafel zien. “Peet en ik hebben zelf vier verschillende soorten bearnaise gemaakt. Zoals ieder jaar eentje voor bij het vlees en eentje voor bij de vis. Normaal doen we daar walnotenolie in, alleen is de nieuwe vriend van onze dochter Sanne allergisch voor noten. Daarom hebben we nu ook twee varianten zonder.

Tante Henrike maakte dit keer voor zichzelf een lactosevrije variant. En oom Jan nam een variant mee zonder eieren maar met boter. Dochter Jeanine komt binnen met een bakje glutenvrije bearnaisesaus. “Ja, volgens mij zitten er niet perse gluten in de bearnaisesaus, maar op deze manier weet ik in ieder geval zeker wat er in zit.”Achterneef Stefan is dit jaar vegan geworden, en daarom heeft hij een vegan versie mee. “Hij is wel best hard geworden zie ik nu. Het lijkt we een soort staaf, Maar goed, dan kan ik lekker afhappen.”

De ex van Petra, die ook ieder jaar komt, Johan heet hij, heeft twee varianten van een bearnaisesaus gemaakt naar een recept van Sergio Herman. ”Dat zag ik online,” vertelt hij. “Mijn partner Paul haat echter citroen, dus voor hem is er een versie met limoen.”Verder staan er op tafel nog drie onduidelijke bakjes met een oranje kleur en bovenop een hard laagje. “Het is onduidelijk van wie ze zijn, maar ze dragen toch bij aan de kerstsfeer,” zegt oma die de rest van de avond indut bij de openhaard.

“Hoe dan ook,” zegt Hans, “we zijn trots dat we een record hebben gehaald. Op naar volgend jaar! Dan komt de nieuwe vriendin van Simon hoogstwaarschijnlijk ook. Die wilde nu niet komen omdat er te veel is wat ze niet kan eten, maar ze heeft beloofd volgend jaar zelf een variant van bearnaisesaus mee te nemen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *