Sarefo / Wikimedia Commons

De terugblik op 2019 – Interview Eikenprocessierups

We spreken af met de eikenprocessierups in een eikenboom nabij Laren. Hij is druk met poppen, maar voor ons wil hij gelukkig wel even tijd maken. We hebben ‘m nog een keer geïnterviewd in de tijd dat ie heel Nederland jeuk bezorgde met zijn brandharen.

Eikenprocessierups, hoe zou u het afgelopen jaar omschrijven?

Als turbulent. Begin dit jaar was er grote vreugde bij mijn soort over de miljoenen rupsjes die werden geboren, maar later sloeg die vreugde om in onrust. In het AD en De Telegraaf werd gesproken over de uitroeiing van ons volk, en niemand kwam daartegen in verzet. Zelfs Sheila Sitalsing niet. Toen voelden we ons wel even ernstig in de steek gelaten, dat mag je best weten.

Wat heeft u geleerd van 2019?

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Toen dertig jaar geleden de muur viel dachten we dat we met z’n allen dat het tijdperk van grote vervolgingen voorbij was. Dat iedereen voortaan mocht zijn wie die wilde zijn. Anno 2019 is daar weinig meer van over. We hebben Trump, Bolsonaro, de vernietiging van hele soorten omdat ze een beetje jeuk veroorzaken. Dat alles stemt mij weinig optimistisch voor de toekomst.

Wat was uw hoogtepunt van 2019?

De goal van Lucas Moura tegen Ajax. Haha, wij eikenprocessierupsen hebben niks met Amsterdam. Stelletje wijsneuzen uit de Randstad. Zwarte Piet is zwart.

Wat is uw wens voor 2020?

Dat de aarde verder opwarmt en dat André Hazes en Bridget Maasland gelukkig worden samen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij van Agenda (recalcitrante anti-dierenmoord partij, red.) gaan bij de Hoge Raad procederen tegen deze regering. De regering heeft in al 2010 het ADMC (Anti Animal Murder Convenant, red.) van de EU ondertekent en belooft dat in 2020 nog maar twintig procent van de dieren, waaronder processierupssen, zal worden vermoord. Dat wordt met het huidige tempo van de afgelopen jaren bij lange na niet gehaald.

Reageer