Nathan Rojas/YT.com

Nieuwe Star Wars: te veel war en te weinig star

‘Star Wars: the Rise of Skywalker’ is het negende deel uit de Star Wars-franchise. Critici zijn niet onverdeeld enthousiast over de nieuwe film. Volgens een aantal schrijvers wordt er teveel geconcentreerd op de wars, en te weinig op de stars.

Van oorsprong is Star Wars zowel een filmserie over stars als over wars, beschrijft Richard Brody van The New Yorker. “Maar de nieuwe film werpt de volgende vraag op: is de balans in de afgelopen delen niet teveel uitgevallen naar de wars? Er is veel aandacht voor de strijd in het universum, de grondbeginselen van de Dark Side en de Jedi, de aard van hun conflict. Maar wat hoor je nog over hun omgeving. Die ‘star’ uit de titel, hoe gaat het daar dan mee?”

Peter Bradshaw van The Guardian maakt een breder punt. “Je kunt geen aangrijpend verhaal vertellen zonder context. Wapengekletter, ruimteschepen, het betekent allemaal niets als je de omgeving niet begrijpt. JJ Abrams, Star Wars ging altijd al over de existentiële verwondering die opdoemt als je je hyperdrive aanzet en een rondje door de galaxy toert. De wars horen bijzaak te zijn. Op haar best is de serie als een prachtige natuurfilm, alleen zijn de sterren dan de natuur. Het is een metafoor!”

Toch is niet iedereen kritisch op de film. “Precies genoeg star en de juiste hoeveelheid war”, schrijft Karel van het Bot voor De Speld. “De fans kunnen gerust zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik kan me wel een beetje in de kritiek vinden, maar als je de film benadert in hoeveelheid Star vs hoeveelheid Wars, dan valt het mee. Bovendien, doordat het de afsluitende film is, vind er veel conflict en dialoog plaats om tot een bevredigend einde te komen. Je kunt niet aan world-building doen in een film die zoveel einden bij elkaar knoopt in een verhaal. Dat zou het geen goede afsluitende film maken. Om die reden, is het bijna inherent dat deze film meer wars dan stars zou hebben (de cast daargelaten)

Reageer
gravatar

In de film is Darth Vader een hoge ambtenaar bij Belastingdienst Toeslagen.
Ook wordt een nieuw motto voor de Belastingdienst geïntroduceerd. namelijk: “Let the farce be with you”.
Een goede tweede was: “Leuker kunnen we het niet maken, wel boosaardiger”.

Reageer