Studio Speld / Shutterstock

Na hoeveel weken is een foetus oud genoeg voor een smartphone?

Het is een bekend dilemma voor veel aanstaande ouders: na hoeveel weken geef je je ongeboren kind een telefoon? Er zijn terechte zorgen over privacy en veiligheid, maar tegelijkertijd wil je niet dat jouw foetus al voor de geboorte maanden achterloopt op vruchtgenoten.

Volgens pedagoge Jantine Drees is er niks mis mee om je foetus alvast een oude iPhone te geven. “Je foetus komt vroeg of laat toch wel in aanraking met de mobiele telefoon. Het is daarom beter om ze al vroeg te leren hoe zo’n apparaat werkt en welke verantwoordelijkheden daarbij komen kijken. Soms hoor ik ouders zeggen dat ze willen wachten tot de foetus 7 maanden is. Dat vind ik onverstandig: tegen die tijd hebben de meeste leeftijdsgenoten al duizenden volgers op YouTube. Je kind moet die achterstand dan gaan inhalen terwijl het ook nog moet leren zuigen.”

De 29-jarige Ramona worstelt met het dilemma. Ze is vier weken zwanger. “Nu vinden we het echt nog te vroeg. Maar over vijf weken heeft mijn kindje niet alleen losse vingers, maar ook een vingerafdruk. Dan is het kind in principe oud genoeg om een telefoon zonder toegangscode te ontgrendelen. Dat lijkt me een mooi moment om in een gecontroleerde omgeving alvast kennis te maken met social media. Skills die ze, als ze eenmaal geboren is, toch in het echte leven moet toepassen.”

Toch zijn er nog steeds ouders die sceptisch zijn over het prenataal toegang verlenen tot een smartphone. “Jouw ongeboren kind kan heel onschuldig een grappige echo delen, maar je weet nooit wat voor creeps er allemaal meegluren”, vindt Vincent Miedema, zelf vader van twee kinderen. “Ik heb toch het idee dat die foetussen allemaal hele impulsieve beslissingen maken over wat ze wel en niet online zetten. Ik heb gelezen dat het brein op die leeftijd nog niet helemaal volgroeid is.”

Overleef de toekomst en bestel nu De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Persoonlijk ben ik wel voor het op tijd aanleren van de nodige vaardigheden, maar of het leren omgaan met gereedschap van Skill daarbij noodzakelijk is, betwijfel ik.
DeWalts zijn namelijk duurzamer dan Skills.

Reageer
gravatar

Waarde collega van een bijgeloof. God schiep evenmin de telefoon en nog vele andere zaken.

Moeten wij daarom terug naar het begin toen de zonen van Adem met Eva inteelt pleegden, waarna de ene zoon de ander vermoordde uit jaloezie.

Moeten wij dat goede voorbeeld van u volgen?