Studio De Speld

Google AlphaZero verslaat mens nu ook bij spel: het leven

Na schaken en go heeft een computer de mens nu ook verslagen bij een ander spel: het leven. In het 73-jaar durende spel versloeg het algoritme de professioneel levenskunstenaar Maarten Buitendijk. 

Tijdens het spel wist het algoritme in het begin een hogere cito-score te halen dan Maarten. Terwijl Maarten nog aan het blowen was met zijn studievrienden op een schimmelige hoekbank, kreeg het algoritme zijn eerste serieuze relatie en een baan met een vast contract. 

Het algoritme nam kort daarna een beslissende voorsprong: hij kocht een huis. Terwijl Google AlphaZero zo kapitaal opbouwde en optimaal profiteerde van een stijging van de woningprijzen, raakte Maarten in een quarterlifecrisis, waarin hij zijn studentenkamer opgaf om te gaan reizen door Zuidoost-Azië. 

AlphaZero wist zijn voorsprong handig uit te bouwen met gestage promoties binnen het grote bedrijf waar hij werkte, terwijl Maarten op een sociale huurwoning hokte met een vrouw en twee kinderen. Met de opmerking “Het gaat niet om geld, maar om geluk” probeerde de maatschappelijk werker zich nog terug te vechten in de race. Maar helaas, op dat moment kocht AlphaZero zijn eerste villa aan de Côte d’Azur.

Op het einde van het leven was het eigenlijk te sneu om aan te zien. Terwijl Maarten van zijn AOW moest rondkomen, genoot AlphaZero van een heerlijk pensioen in Juan-les-Pins.

De programmeurs van AlphaZero zijn opgetogen. “Het leven gold lang als de heilige graal voor AI om te kraken. We hebben nu laten zien dat algoritmes hier ook beter in zijn geworden dan mensen. Dat is verontrustend, maar vooral ook heel mooi. We hoeven nu niet langer zelf te leven.”

Overleef de toekomst en bestel nu De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *