fotoping / Shutterstock

In het Italiaanse dorpje Vapiano werken ze altijd met verse ingrediënten en is het best betaalbaar voor wat je krijgt

Wie naar Italië reist doet dat vaak ook voor het heerlijke eten. Liefhebbers die afreizen naar het Zuid-Europese land doen er goed aan om ook eens het pittoreske dorp Vapiano te bezoeken, waar de traditionele Italiaanse eetcultuur nog altijd in de praktijk wordt gebracht.

“Niet veel mensen weten het, maar het concept van een ‘rij’ is hier ontstaan”, legt Francesco uit. Hij is geboren in Vapiano en werd opgevoed met de gebruiken van de Italiaanse keuken. “Daarom hebben we er hier zo veel. Al eeuwen geleden stonden hier mensen te wachten voor een soort keukentje, waar een man met traditionele hoed en schort zorgvuldig de geoptimaliseerde top-down bepaalde bereidingsmethoden van de gerechten uitvoerde. In de rij zeiden de Vapiani dan dingen tegen elkaar als ‘ik weet nog niet wat ik neem’ en ‘weet jij het al?’”

Wie het dorp binnenkomt voelt meteen de zweem van authenticiteit die zo kenmerkend is voor Vapiano. “Het is van oudsher een dorp waar mensen naartoe kwamen omdat het op een goede locatie lag, en omdat het eten er eigenlijk nog prima eten is voor wat je betaalt. Het is hier traditie om met verse ingrediënten te werken en mensen vinden het leuk om zelf kruiden te plukken in de basilicumgaard. Het is hier ook traditie om het eten heel snel klaar te maken, en om mensen een piepertje mee te geven als ze een pizza besteld hebben. En rucola.”

Mocht je geen tijd hebben om in de traditionele rijen van Vapiano te staan dan kun je ook een korte tussenstop maken in het dorp Julia’s, waar het al eeuwenlang gebruik is om pasta op te warmen en in een kartonnen doos te schuiven. Francesco raadt echter wat anders aan: “Als je even wat anders wil raad ik aan om langs het dorpje Doner Company te rijden. Daar wonen veel Turkse migranten met een rijke eetcultuur.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Döner Cities zijn het gevolg van de massale spreiding van Turkse immigranten over het hele Europese continent; één van de gevolgen van Erdogan’s anti-Gühlen bevolkingspolitiek: of je wordt als slapercel Grijze Wolf voor de AKP in een West-Europees land naar keuze, of je kiest voor een levenslang verblijf in een politiecel. Neem nu Yildriz Dildürüm, heeft u ooit nog wat van hem gehoord na zijn laatste Döner-schotel? Ik bedoel maar.

Reageer