Shutterstock / maradon 333

Jongeren zijn bang dat ze niet aan bod komen op de fietskoopmarkt

'Ik wil niet de rest van mijn leven een rijwiel moeten huren’

Veel jongeren zijn bang dat ze niet aan bod komen op de fietskoopmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Sociaal Economische Raad. Het aantal jongeren met een huurfiets is nu 120.000. In 2010 hadden alle jonge fietseigenaren nog een koopfiets, aldus de SER. Onderzoeker Jasmijn van Roozendaal legt uit dat de situatie voor veel stress zorgt bij jonge fietsers.

“Dit is misschien wel de eerste generatie die de rest van zijn leven fietsen moet blijven huren. Dat is prima tijdens je studententijd. Een paar maanden vertoeven op een OV-fiets als je tijdelijk in een andere stad werkt vinden mensen vaak ook geen probleem. Maar veel geld investeren in een studie en dan nóg niet zeker weten of jij straks een eigen fiets kunt kopen, dat maakt onzeker.”

De 22-jarige Samir is zo’n jongere met een huurfiets. “Het is wel fijn dat je niet zelf hoeft te klussen als er iets kapot gaat. Daarvoor bel je gewoon je verhuurder. En ik weet ook niet waar ik in één keer het vermogen vandaan moet zien te halen om een fiets te kopen. De bank gaat mij niets lenen.”

Toch ziet Samir ook nadelen. “Eigenlijk gooi ik nu gewoon 20 euro per maand weg. Want aan het einde van de rit is de fiets niet van mij. Je bouwt niets op. Als ik later kinderen krijg, dan heb ik geen fiets die ik aan ze zou kunnen doorgeven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De moraal werk averechts en is geconcentreerd rond vrouwen. Bijvoorbeeld je hebt een conflict met je man gehad die je ontrouw is geweest en hebt het goedgemaakt en daardoor doe jij het nu ook des te beter en gaat niet op inhoudelijk vlak op me in. De meeste sociale misverstanden en gebrek aan samenwerking zitten zo in elkaar en het bepaalt de omgang overal met mensen.