Boris Johnson: ‘Het volk wil een politiek machtsspel’

Boris Johnson heeft een goede verklaring gegeven voor zijn besluit om het parlement op te schorten tot half oktober. Volgens de premier handelt hij volledig in de geest van de kiezer. “Het volk wil politieke machtsspelletjes.”

“Het volk heeft drie jaar geleden gekozen voor een onnavolgbare politieke strijd waarbij de meest bizarre machtsmiddelen worden ingezet”, zegt Johnson. “Als regering zijn we het nu aan de mensen verplicht om vooral bezig te zijn met machtsbehoud en nietsontziend een welvarend land richting de afgrond te duwen.”

Johnson beaamt dat deze maatregel alleen doorgevoerd kan worden omdat er in Groot-Brittannië geen grondwet is die voorkomt dat het parlement buitenspel gezet kan worden. “De mensen willen graag dat hun volksvertegenwoordigers op vakantie kunnen worden gestuurd door een premier die is gekozen door de actieve achterban van de Conservatieve Partij. Je kunt zo’n eis niet naast je neerleggen als politicus. Je moet het volk nooit verloochenen.”

Met het opschorten van het parlement loopt Johnson het risico dat de oppositie een motie van wantrouwen tegen hem indient. Bang daarvoor is hij echter niet. “Voor het volk is dit een win-winsituatie. Of Labour dient een motie van wantrouwen in waardoor nieuwe verkiezingen worden gehouden die door mij worden gewonnen, of het parlement heeft amper tijd om te debatteren over de brexit, waardoor een door mij zo gewenste no-deal-brexit realiteit wordt. Het volk is het om het even.”

Critici die zeggen dat de politieke manoeuvre niet democratisch is, weten volgens Johnson niet waar ze het over hebben. “Laat mij dan eens een grondwet zien waaruit blijkt dat wij een democratie zijn”, zegt de premier.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Boris doet wat het volk wil.
Die zeikers in het parlement hebben 15x de kans gekregen om tot een of ander akkoord te komen, maar ze ware te druk met hun eigen spelletjes.

Reageer
gravatar

Dat doet de Nederlandse kiezer al jaren. maar veel landelijke of provinciale regeermacht heeft dat gelukkig nog niet opgeleverd. Gelukkig maar, want als het aan u en aan die potjeslatinist ligt kan ik geen eersteklas en spotgoedkoop personeel meer kiezen uit de Midden-Oostelijke vluchtelingen. Moslims, christenen, joden, jezidi’s – als ze uit Syrië of Irak komen zijn ze allemaal even beleefd en gezeglijk.